433

Australische journalist fileert Wilders

Andrew O'Keefe biedt Wilders geen enkele uitvlucht ... 'U heeft een gebrek aan wijsheid'

Koala’s aaien is misschien de enige winst die Wilders uit zijn reis naar Australië wist te halen. Hij overleefde nauwelijks zijn afsluitende interview met de legendarische Andrew O’Keefe en komt zonder deal terug naar Nederland.


O’Keefe, in Australië bekend van het programma Deal or No Deal, voelde Wilders flink aan de tand. Zo begon hij over de 24-uurs bewaking van de PVV-leider want het bezoek van Wilders aan Australië ging gepaard met veel bombarie en demonstraties.

Wilders meent dat zijn beveiliging absoluut noodzakelijk is vanwege zijn uitspraken over de islam. Als hij kritiek had gehad op het christendom was dat volgens hem nooit gebeurd.

Ik ben bedreigd vanwege mijn korte film over de Koran. Nederlandse militaire troepen in Afghanistan worden bedreigd, Nederlandse producten in Jordanië en de rest van de Arabische wereld werden geboycot en ambassadeurs kwamen klagen over mij bij de Nederlandse regering. Al die dingen gebeuren omdat ik de islam bekritiseer.

De Australiër veegt Wilders’ argumenten van tafel. Een boycot en klachten op ambassadeursniveau gaan volgens hem simpelweg om diplomatieke acties.

O’Keefe vindt het over één kam scheren van alle moslims door Wilders bovendien achterbaks waarop Wilders keihard blijft ontkennen dat hij ‘alle moslims in één boot stopt’. De presentator doet er dan nog een schepje bovenop. Hij meent dat Wilders de joodschristelijke traditie wil beschermen waarop volgens hem de westerse democratie is gebaseerd. Met die stellingname geeft Wilders toe dat er ook een joodschristelijke ideologie is, meent O’Keefe. 

U maakt voor uzelf geen onderscheid tussen uzelf en uw joodschristelijke ideologie. Dus waarom onderscheid u moslims van hun ideologie”, vraagt O’Keefe Wilders.

Wilders: “Wat ik over de mensen zeg is heel eerlijk en heel simpel, en iedereen begrijpt dat.”

O’Keefe: “Maar zeggen dat het eerlijk is maakt het nog niet eerlijk.

Er is maar één koran en één islam houdt Wilders vol. Dat heeft hij zelf aanschouwd in alle islamitische landen waar hij is geweest. “Ik ben in alle Arabische landen geweest”, aldus Wilders en in alle landen meent hij agressiviteit te hebben meegemaakt als er kritiek op de islam was. Wanneer O’Keefe hem vraagt om voorbeelden te geven uit gematigder islamitische landen als Maleisië, Indonesië, Turkije en Marokko valt hij stil.

Ook lijkt Wilders de situatie in Iran niet te begrijpen. Om te bewijzen dat kritiek op de islam niet geduld wordt, haalt hij het voorbeeld aan dat Iraanse journalisten hun kantoor moesten sluiten onder druk van het islamitische regime. Dat terwijl het Iraanse regime de islam helemaal niet vertegenwoordigt.

Vervolgens gooit hij het op de vrijheid van mensen in Syrië, Jordanië en Egypte. De Arabische lente is volgens hem geflopt omdat de islam overheersend is gebleven en een democratie in de weg staat.

Maar meneer Wilders, waar mensen tegen protesteerden was geen Ayatollah in Egypte. Het was een door het westen geïnstalleerde despoot, de heer Moebarak. Men protesteerde voor vrijheid. En bovendien, de suggestie dat Indonesië en Maleisië geen democratieën zijn is immens beledigend”, antwoordt O’Keefe.

De presentator concludeert aan het eind van het interview dat Wilders nalaat overeenkomsten te zien tussen moslims en niet-moslims en hun identieke gedrag. ‘Een gebrek aan wijsheid’.

Ik constateer een zeker gebrek aan compassie of misschien wel betreurenswaardige blindheid bij u […] Meneer Wilders, we moeten helaas afsluiten. Dank voor uw tijd. Geniet van uw overige tijd in Australië. U moet heel blij zijn hoe het met uw vrije meningsuiting is gegaan hier.

Bron vertaling van het interview: Krapuul

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (433)