1

Australische journalist weigert MH17-spullen terug te geven

Een Australische journalist is door de Australische Federale Politie (AFP) gesommeerd spullen in te leveren die hij van de MH17-rampplek heeft meegenomen.

Het gaat om Demjin Doroschenko, een freelance journalist met een Oekraïense achtergrond. Doroschenko was in Oost-Oekraïne aan het werk toen daar in juli 2014 het vliegtuig uit de lucht werd geschoten. Bij de aanslag kwamen alle 298 inzittenden om het leven, waaronder 193 Nederlanders.

Doroschenko was als eerste aanwezig op de rampplek en startte daar op eigen inititatief het “MH17 Donbass Bergingsteam”. Daarbij verzamelde hij honderden bewijsstukken, naar eigen zeggen ‘om veilig te stellen en uit handen van de Russische Federatie te houden’. Volgens Doroschenko was dat nodig, omdat de Russen de spullen anders zouden confisqueren om vervolgens het onderzoeksteam tegen te werken.

De journalist zegt dat hij inmiddels een aantal artikelen heeft overgedragen aan de autoriteiten in Kiev, maar dat hij het grootste deel nog altijd in bezit heeft. Doroschenko zegt de spullen te hebben aangeboden aan AFP en ook het door Nederland geleide onderzoeksteam, maar tegen betaling.

‘Spullen die van de rampplek zijn gehaald, mogen niet worden gebruikt om winst te maken,’ aldus een politiewoordvoerder. Volgens Doroschenko, die al eerder door AFP gewaarschuwd is over het verboden bezit, gaat het echter slechts om transportkosten.
Ook zegt Dorosjenko zich niet aan de procedures te willen houden voor het inleveren van het materiaal, aangezien hij dan moet samenwerken met burgemeesters die collaboreren met de Russische strijdkrachten.

Bron: RadioNZ
cc-foto: Aero Icarus

Geef een reactie

Laatste reactie