28

Australische minister dreigt asielzoekers met ‘zeer, zeer lange gevangenisstraf’

Vluchtelingen gedwongen terug te keren naar Syrië en andere oorlogsgebieden

De conservatieve regering van Australië wil vluchtelingen praktisch het recht ontnemen om asiel te zoeken. Dat blijkt uit een geheime videoboodschap die naar verluidt maanden geleden is opgenomen door minister van Immigratie Scott Morisson maar nooit in de openbaarheid gebracht.

In de video die wordt onthuld door de Australische editie van The Guardian zegt de minister tegen vluchtelingen:

Als je er niet voor kiest vrijwillig terug te keren dan zal je zeer, zeer lang worden opgesloten. (…) Er gelden onder deze regering nieuwe regels en ik raad jullie aan goed na te denken over je volgende besluit en te besluiten verder te gaan met de rest van je leven en niet hier te blijven en de kans te grijpen terug te gaan naar het land waar je oorspronkelijk vandaan komt.

De boodschap van de minister is in strijd met het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties. Australië is al berucht vanwege de grove wijze waarop het land omspringt met vluchtelingen die onder meer worden ondergebracht in afgehuurde gevangenenkampen in andere landen. Dat leidde onlangs tot een opstand waarbij een dode en meerdere gewonden vielen nadat Morisson een Australisch gevangenkamp voor asielzoekers in Papoea Nieuw-Guinea bezocht en de gevangen vluchtelingen te verstaan gaf dat ze nooit in Australië terecht zullen kunnen. In het kamp zitten mensen uit onder meer Syrië, Afghanistan en Somalië. Volgens een woordvoerder van de minister is de boodschap niet gericht tot alle vluchtelingen maar alleen tot hen die illegaal binnenkomen en geen recht op asiel hebben.

Video onder: De Australische minister voor immigratie koos vorige week Wereldvluchtelingendag uit om een nieuw patrouillevaartuig te dopen dat vluchtelingen moet tegenhouden.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)