Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Australische oud-rechter wil plaats van vluchteling in omstreden kamp innemen

  •  
01-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-09-01-om-16.30.00
Een gepensioneerde Australische rechter heeft de regering verzocht hem van plek te laten ruilen met een vluchteling. De 88-jarige Jim Macken biedt aan de rest van zijn dagen te slijten in een van de omstreden vluchtelingenkampen op Nauru of Manus, zodat een vluchteling zijn plek in de Australische samenleving kan innemen.
De oud-rechter deed zijn verzoek per brief aan minister van Immigratie Peter Duttom. Die brief kwam in handen van The Guardian. In de brief schrijft Macken:
‘Ik begrijp dat dit een ongewone vraag is, maar ik doe dit aanbod in alle ernst. Mijn beweegredenen zijn simpel. Ik kan niet langer zwijgen terwijl onschuldige mannen, vrouwen en kinderen worden vastgehouden onder schokkende omstandigheden op Manus Island en Nauru.
Nog erger is dat ze in gevaarlijke en ongastvrije omstandigheden worden vastgehouden om andere asielzoekers en vluchtelingen te ontmoedigen om naar Australië te komen voor bescherming. In essentie behandelt de Australische regering de vluchtelingen in deze kampen als menselijke schilden en dat is immoreel. Aangezien dat in mijn naam wordt gedaan, kan ik niet langer stil zijn.
Ik doe dit aanbod als een uitweg voor ten minste één vluchteling. Dit zou één mens die momenteel op Manus of Nauru wordt vastgehouden, toelaten om een Australische burger te worden. Ik zou het als een voorrecht beschouwen om mijn laatste jaren door te brengen in zijn of haar plaats op Nauru of Manus.’
Macken, die behalve zijn plaats in het land ook zijn burgerschap af wil staan, heeft nog geen antwoord gekregen van de Australische regering. Voor de publiciteit doet Macken het niet, zo verklaart hij tegenover The Guardian. Wat Macken betreft wordt de ruil geheel buiten het oog van het publiek om gedaan. ‘Ik heb niets te verliezen.’
Het asielbeleid van Australië is al langere tijd omstreden. Het land vangt asielzoekers die per boot Australië proberen te bereiken voor de kust op en verscheept ze dan naar de eilanden Nauru en Manus. Volgens hulporganisaties Human Rights Watch en Amnesty International kijkt de Australische regering opzettelijk weg van de vele misstanden die in de kampen plaatsvinden. Het Hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea, waar Manus onder valt, verklaarde eerder dit jaar het kamp ‘illegaal en ongrondwettelijk’.
Bronnen: The Guardian , Knack
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.