5

Australische politie schiet terreurverdachte dood

Jihadist bedreigde de Australische premier ... Grootste antiterrorisme-operatie uit Australische geschiedenis ... 60 AustraliĆ«rs aan zijde IS

De politie in Australië heeft dinsdag een man gedood die ervan verdacht werd de Australische premier Tony Abbot met de dood te hebben bedreigd. De man stak eerst twee agenten van een speciale antiterrorisme-eenheid neer, en werd later aangehouden toen zijn auto naar de zijkant van de weg werd gehaald. Daar werd hij neergeschoten. Het incident voltrok zich vlakbij een politiebureau.


De gedode man stond onder staatstoezicht nadat zijn paspoort was ingenomen door de overheid. Er was bezorgdheid ontstaan over een mogelijk vertrek naar Syrië of Irak. Volgens ooggetuigen uitte de man een aantal beledigingen aan het adres van premier Abbot, voordat hij werd neergeschoten. Een van de neergestoken agenten ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, de andere agent werd al snel uit het ziekenhuis ontslagen.

De arrestatie is niet uit de lucht komen vallen. Zo hielden de Australische veiligheidsdiensten rekening met een poging van IS om mensen in Sidney te onthoofden en de filmpjes daarvan online te zetten. De huidige antiterrorisme-operatie van de veiligheidsdiensten is voor Australië de grootste tot nu toe.

Op het moment van de schietpartij was de Australische premier onderweg naar New York waar een VN-vergadering plaatsvond om de aanpak van IS te bespreken. Abbot benadrukte dat IS niet islamitisch is, maar een doodcultus. Volgens hem zijn de IS-vechters ‘tegen religie’.

Premier Abbot schaalde de dreiging van een terroristische aanslag twee weken geleden nog op nadat zijn veiligheidsdiensten hem dat advies hadden gegeven. Aanleiding was het groeiende aantal terugkerende jihadisten vanuit Irak en Syrië. Naar schatting vechten er op dit moment 60 Australische jihadisten mee voor IS, en ondersteunen 100 Australiërs vanuit ‘thuis’ de terreurorganisatie in haar wreedheden.

Terror suspect shot and killed in Australian suburbia

CC-Foto: Chris Keating

Geef een reactie

Laatste reacties (5)