32

Australische premier: ‘Geen seks meer tussen ministers en medewerkers’

In Australië mogen ministers en hun medewerkers voortaan geen seks meer hebben. Met elkaar, welteverstaan. Dat staat in de nieuwe gedragscode die premier Turnbull donderdag liet ingaan. De maatregel is het gevolg van een affaire tussen de vicepremier en diens media-adviseur.

Deze week verscheen een foto in een Australische krant waarop duidelijk te zien is dat de 33-jarige media-adviseur Vikki Campion zwanger is van haar 50-jarige baas Barnaby Joyce. ‘Onacceptabel’, vond Turnbull, die ook liet weten dat anno 2018 seksuele relaties tussen medewerkers echt niet meer kunnen. ‘Iedereen weet dat hier niets goeds van komt’, aldus de premier.

De affaire tussen Joyce en Campion is breed uitgemeten in de Australische media, ook omdat Joyce als overtuigd katholiek politicus een uitgesproken pleitbezorger van ‘gezinswaarden’ is. In 2017 scheidde hij van zijn vrouw. Oppositiepartij Labor vroeg na de affaire om het ontslag van de vicepremier, iets waar Turnbull vooralsnog geen gehoor aan heeft gegeven. Zo’n ontslag zou ook in een klap de meerderheid van de coalitie in het Australische parlement ongedaan maken, aangezien die slechts één zetel betreft. Ook heeft Turnbull besloten geen verder onderzoek in te stellen naar Joyce wegens eerdere beschuldigingen van seksueel wangedrag.

Bron: NRC / cc-foto: Joint Chiefs of Staff

Geef een reactie

Laatste reacties (32)