59

Auto-industrie verantwoordelijk voor meer broeikasgasuitstoot dan EU

De wereldwijde auto-industrie is verantwoordelijk voor 9 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Daarmee overtroffen de autofabrikanten vorig jaar de uitstoot van de hele Europese Unie. Dat stelt Greenpeace in het onderzoek ‘Crashing the climate: How the car industry is driving the climate crisis’.

Hoewel autofabrikanten graag de schijn ophouden dat ze begaan zijn met het milieu – bijvoorbeeld door het op de markt brengen van hybride auto’s – gaat de uitstoot toch omhoog. Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van de toegenomen populariteit van grote, zware voertuigen, zoals SUV’s. “Het verbeteren van de efficiency van benzinemotoren en het promoten van hybride auto’s zijn niet meer dan pleisters in de klimaatcrisis”, stelt Benjamin Stephan van Greenpeace Duitsland.

De fabrikanten met de hoogste uitstoot per auto zijn Ford, General Motors en Fiat-Chrysler. Deze oververtegenwoordiging van Amerikaanse automerken is het gevolg van de ongekende populariteit van SUV’s in de VS. Maar ook elders gaat het helemaal de verkeerde kant op: in Europa is het marktaandeel van SUV’s de afgelopen tien jaar verviervoudigd.

Volgens Greenpeace moet de auto-industrie veel meer haast maken met de overstap naar elektrische voertuigen. “Mensen worden nu beperkt in hun vrijheid om transportmogelijkheden te kiezen die groener, schoner en beter voor het klimaat zijn.” De milieuorganisatie roept de auto-industrie op om in 2028 te stoppen met de productie van diesel- en benzineauto’s.

Lees ook:
Francisco van Jole: Stoere stumperds in SUV’s slopen de planeet

Geef een reactie

Laatste reacties (59)