71

Auto is minst efficiënte vervoermiddel dat er is

Nieuw onderzoek laat zien dat auto verreweg meeste energie nodig heeft om mensen te verplaatsen… Zelfs vliegtuig is efficiënter 

In Nederland rijden er meer dan acht miljoen auto’s op de weg. En terwijl de ene na de andere minister doorgaat met het aanleggen van nieuwe snelwegen om de fileproblemen op te lossen blijkt uit nieuw onderzoek dat de auto de minst energie-efficiënte manier is om je te verplaatsen. Sterker: als je dan toch een eind moet reizen kun je beter het vliegtuig pakken.

De Amerikaanse wetenschapper Michael Sivak van het Transportation Research Institute van de University of Michigan, rekende uit hoeveel energie verschillende vormen van vervoer nodig hebben om een persoon van A naar B te vervoeren, schrijft DeWereldMorgen De auto bleek ondanks de verbeteringen van de afgelopen decennia nog steeds de minst energie-efficiënte methode om zich te verplaatsen. Alle andere vormen van vervoer, zelfs het vliegtuig, scoorden gemiddeld beter.

De personenwagen stond in het onderzoek op de eerste plaats met minst efficiënte energieverbruik, gevolgd door de lijnbus en de motor. Het vliegtuig was stukken efficiënter dan de auto: gemiddeld verbruikt een vliegtuig per vervoerde persoon bijna de helft minder dan de auto. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat vliegtuigen meer mensen tegelijk vervoeren.

Om de auto wel energie-efficiënt te maken zijn er grofweg twee mogelijkheden, aldus de onderzoeker. De eerste is dat de brandstofefficiëntie van voertuigen moet verbeteren met 67 procent. De tweede mogelijkheid is dat er meer mensen in één auto gaan rijden. Nu zijn dat er in het Amerikaanse onderzoek 1,38 persoon per auto en dat zouden er dan 2,3 moeten worden.

Beide mogelijkheden zijn ook in Nederland moeilijk te realiseren. Hoewel auto’s de afgelopen jaren wel efficiënter zijn geworden, is een verbetering van 67 % vooralsnog niet haalbaar. Wat betreft het aantal personen in die met elkaar autorijden: ook in Nederland rijden de meeste mensen alleen in de auto.

Het best in het onderzoek scoorde de trein. In Nederland zal de trein ongetwijfeld nóg beter scoren omdat onze treinen elektrisch rijden en er in Amerika nog veel dieseltreinen rijden.

Morgen dan toch maar met de trein naar het werk?

Geef een reactie

Laatste reacties (71)