64

Met de auto naar Amsterdam binnenkort slechts voor de rijken?

Tol betalen als je met de auto in bepaalde wijken van Amsterdam moet zijn. Dat is een nieuw voorstel dat is ingediend door het Amsterdamse college van b en w, bedoeld om verkeersdrukte terug te dringen. Het plan is gebaseerd op gegevens van navigatiebedrijf TomTom. Hieruit zou blijken dat tolheffing een effectieve methode is om auto’s uit de stad te weren. Zo vreemd is die conclusie niet, aangezien het voor veel mensen onbetaalbaar zal worden.

In Londen betaalt iemand met een vervuilende diesel nu al dagelijks 21,50 pond – voor iemand die werkt in het centrum komt dat al snel neer op ruim 400 pond per maand in de toch al zo dure Engelse hoofdstad. Singapore kent al lang een traditie van tol heffen, met verschillende bedragen voor uiteenlopende type auto’s. Het mag een succes genoemd worden: sinds 1975 is de verkeersdruk met zo’n 45% afgenomen.

Dat VVD-wethouder Litjens met het plan komt is niet vreemd, gezien het feit dat de liberalen in de afgelopen vier jaar een speerpunt maakte van het terugdringen van (doorgaand) verkeer in de binnenstad. De nieuwe VVD-fractie in de gemeenteraad is niettemin not amused. Om het erdoor te krijgen, is een wetswijziging nodig. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zegt daarover: ‘Wij zullen niet meewerken aan het heffen van tol in Amsterdam. Dat komt er niet.’

Bron: AD

Cc-foto: jpmm

Geef een reactie

Laatste reacties (64)