1

Automobilisten bewust minder vaak beschonken

Politie: Aantal controles neemt niet af

Automobilisten kruipen een stuk minder vaak beschonken achter het stuur. Het aantal bekeuringen dat agenten uitdelen voor dronken autorijden is in vier jaar tijd met een kwart gedaald. Bestuurders zijn bewuster gaan rijden, meldt het AD, want het aantal controles is niet afgenomen, zo stelt de politie.

AD:

Afgelopen jaar werden bijna 35.000 automobilisten beboet die met een borreltje te veel op in hun auto reden. In 2010 waren dat er nog bijna 46.000.

Controles en campagnes werken, stelt de politie vast. Het SWOV, het Wetenschappelijk Onderzoeksbureau Verkeersveiligheid, bevestigt dat er de afgelopen decennia steeds minder bestuurders met alcohol op zijn betrapt.

Dat zou mede te danken zijn aan speciale handhavingsteams die sinds 1999 actief zijn en de introductie van de BOB-campagne kort daarna. Ook de strengere regels voor beginnende bestuurders en het onlangs ingevoerde alcoholslot hebben volgens het SWOV een rol gespeeld.
Het SWOV ziet nog een andere mogelijke oorzaak van de afnamen van drankrijders. ‘Wellicht hebben sociale media een invloed op de pakkans omdat controles zo razendsnel bekend zijn. Of speelde de crisis een rol en gingen mensen minder vaak uit. Dat zou nader moeten worden onderzocht’, zegt een woordvoerder.

Foto cc: Lesage Stefaan

Geef een reactie

Laatste reactie