13

Autonomie Curaçao staat op de tocht

Uitslag verkiezingen zit coalitie in de weg. Autonomie van Curaçao niet meer  verzekerd

De verkiezingen voor de Curaçaose Eilandraad zijn vrijdag nadelig uitgepakt voor de grootste partij PAR. De partij van Emily de Jongh-Elhage is met acht zetels weliswaar nog steeds de grootste maar om te kunnen regeren heeft ze een meerderheid van 11 zetels nodig. Als het De Jongh-Elhage niet snel lukt een coalitie te sluiten, moet de autonomie van het eiland worden uitgesteld of staat deze zelfs op de tocht.

Om een autonome staat, los van Nederland te worden, moet een Staatsregeling ofwel Grondwet worden aangenomen. De beslissingen voor die Grondwet moet de Eilandraad van Curaçao voor 10 oktober maken omdat op die dag de Nederlandse Antillen worden opgeheven. Op 10 oktober 2010 willen Curaçao en Sint Maarten verder gaan als autonome landen binnen het Koninkrijk.

De Jongh-Elhage maakt haast met het vormen van een regering, zodat snel aan die nieuwe Grondwet gewerkt kan worden. Maar nu haar partij onverwachts op zoek moet naar nieuwe coalitiepartners, met haar vertrouwde partners vorm ze geen meerderheid, bestaat de kans dat ze de deadline van 10 oktober niet haalt. Ook moet ze op 9 september al naar Den Haag waar alle afspraken rondom de onafhankelijkheid worden nagelopen, schrijft De Volkskrant.

De partij met wie PAR een meerderheid zou kunnen vormen is winnaar MFK. Deze nieuwe partij van Gerrit Schotte deed voor het eerst mee met de verkiezingen en is ook voorstander van de Staatsregeling, maar heeft er ook kritiek op, schrijft de Wereldomroep. Voorafgaand zei Schotte niet per se met PAR te willen samenwerken. Hij brengt het liefst zijn eigen punten naar voren. 

Met de tweede winnaar van de verkiezingen, Pueblo Soberano (SP), kan De Jongh-Elhage zeker geen coalitie sluiten. De linkse partij van Hermin Wiels is fel tegen een de Staatsregeling zoals die nu in de steigers staat. In dat voorstel heeft Nederland nog steeds bevoegdheden en dat wil Wiels niet. Het Antilliaanse Dagblad meldt dat Wiels zaterdagavond alsnog alle partijen bijeen riep om gezamenlijk een coalitie te vormen tegen ‘de partij uit Den Haag’, waarmee hij de PAR bedoeld.

Antilliaans Dagblad: PAR weer grootste
De Volkskrant: Maandag beginnen coalitiebesprekingen Curaçao

RNW: PAR wil staatsregeling redden MRF stelt eisen

cc-foto: Jessica Bee

Geef een reactie

Laatste reacties (13)