32

Autopsierapport Sandra Bland spreekt van zelfmoord

Maar er zijn nog veel ongerijmdheden in de politierapporten

De dood van Sandra Bland in een Texaanse politiecel blijft de gemoederen bezig houden. Het officiële autopsierapport houdt het op zelfmoord, maar er zijn nog te veel ongerijmdheden in de politierapporten om dat zo maar aan te nemen.

Buzzfeed zet er een aantal op een rij. In de door de sheriff vrijgegeven documenten staat op een gegeven moment te lezen dat Sandra Bland medicijnen slikte tegen epilepsie. Op een andere pagina staat dat ze geen medicijnen slikt.

Ook spreken de documenten elkaar tegen over de vraag of Bland eerder een zelfmoordpoging had ondernomen.


Gevangenispersoneel de fout in

De Volkskrant meldt vrijdag dat uit een rapport, dat nieuwszender CNN in handen heeft gekregen, blijkt dat ‘de bewakers niet vaak genoeg hebben gecontroleerd of het goed ging met Bland.’

Volgens het gevangenisprotocol moet de bewaking iedere gevangene zeker elke 60 minuten een keer controleren. Uit videobeelden van de gevangenis blijkt dat een bewaker om 7 uur voor het laatst bij Bland langs is geweest en een kort praatje heeft gemaakt, maar daarna pas om 5 voor 9 weer terugkwam. Op dat moment vond hij naar eigen zeggen Bland met een strop gemaakt van een afvalzak om haar nek.

Ook blijkt uit het rapport dat er onduidelijkheid is of het gevangenispersoneel in Texas wel heeft deelgenomen aan de jaarlijkse training over de omgang met psychiatrische gevangenen en het voorkomen van zelfdoding. Het laatste woord, in deze zaak, lijkt hier in ieder geval nog niet over te zijn gesproken.

Mugshot

Op sociale media doken er ook geruchten op dat de zogenaamde ‘mugshot’ van Bland genomen was toen ze al overleden was. Omdat de achtergrond erg lijkt op die van de vloer van haar cel zou de foto volgens sommigen zijn genomen terwijl ze op haar rug ligt.

Inmiddels heeft de politie ook de tweede foto vrijgegeven, waarop Bland van opzij is te zien. Bovendien hebben alle mugshots in die gevangenis dezelfde achtergrond. Daarmee lijkt deze theorie van tafel.

Vraag blijft wel hoe waarschijnlijk het is dat Bland, die net een nieuwe baan aan de Universiteit van Texas had geaccepteerd, zonder enige signalen te hebben afgegeven, drie dagen na haar arrestatie, zelfmoord zou hebben gepleegd. In een voicemail bericht, dat Bland bij een vriendin op haar telefoon achterliet, liet ze vanuit de gevangenis weten:

Ik kan nog steeds niet bevatten wat er allemaal gebeurd. Hoe kan het niet gebruiken van een richtingaanwijzer tot zoiets leiden, ik heb geen idee.

Sandra Bland werd op 10 juli, door agent Brian Encinia, aangehouden omdat ze haar richtingaanwijzer niet had gebruikt bij het wisselen van rijstrook. Op de dashcamvideo van de Texas Department of Public Safety is te zien hoe de aanhouding al snel escaleert.

In de video vraagt de agent of Bland wil uitstappen. Als Bland dat weigert, omdat ze niet onder arrest staat, probeert de agent haar hardhandig uit de auto te trekken. Dat lukt niet, waarop hij dreigt met een stroomstootwapen en aangeeft die te gebruiken als ze niet meewerkt. Wanneer ze vervolgens uitstapt, wordt Bland in het gras langs de kant van de weg gedrukt en even later weggevoerd. Drie dagen later werd ze dood gevonden in haar cel. 

Voor meer ongerijmdheden in de politierapporten zie: Buzzfeed.com: People Are Speculating That Sandra Bland Was Already Dead When Authorities Took Her Mugshot
Lees ook: Time.nl: Sandra Bland’s Voicemail from Prison: ‘I’m Still Just at a Loss’

De Volkskrant.nl: ‘Verwondingen Sandra Bland wijzen op zelfmoord’

Geef een reactie

Laatste reacties (32)