Laatste update 06 mei 2018, 09:32
141

Autoriteiten Dokkum lieten Sinterklaasintocht uit de hand lopen

Ondanks een maandenlange voorbereiding is de Sinterklaasintocht in Dokkum in een chaos geëindigd omdat de lokale autoriteiten verkeerde keuzes maakten. Dit schrijft het NRC in een reconstructie van de gebeurtenissen. Omdat politie en gemeente vooral hun pijlen richtten op de tegenstanders van Zwarte Piet, die hadden aangekondigd met twee bussen naar Dokkum te komen om te protesteren, verloren ze controle over de voorstanders. Dit terwijl de demonstratie in goed overleg met protestleider Jerry Afriyie was afgestemd.

Zo konden rechts-extremisten en voetbalhooligans zonder problemen het centrum van de stad bereiken, waar ze zich dreigend op konden stellen tegenover demonstranten die op eigen houtje de stad bereikt hadden. Uiteindelijk moesten enkele anti-Pieters en journalisten door een peloton ME’ers worden ontzet.

Omdat de controles in het centrum en op de wegen naar Dokkum niet voldoende waren uitgevoerd voelde loco-burgemeester Pytsje de Graaf (Fryske Nasjonale Partij) zich uiteindelijk zelfs gedwongen de geplande anti-Zwarte-Pietdemonstratie te verbieden.

Geef een reactie

Laatste reacties (141)