Laatste update 21:04
55

PvdA: ‘Auto’s met uitlaat zijn de nieuwe sigaret’

Nederland is geen voorloper op het gebied van duurzaam vervoer. De C02-uitstoot is hoog en er rijden nog teveel vieze diesels en benzineauto’s. Als dat zo blijft, halen we de klimaatdoelstellingen nooit. Daarom heeft de PvdA een nieuw plan: binnen veertien jaar zullen er als het aan de partij ligt geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer worden verkocht.

Dat staat in een visie over het energiebeleid die vast een voorproefje is van het nieuwe PvdA-verkiezingsprogramma, schrijft de NOS.4230901721_83955b92de_z

De PvdA heeft zich onder andere laten inspireren door Noorwegen waar vanaf 2025 alleen nog maar elektrische auto’s mogen worden verkocht en waar elektrische auto’s allerlei extra voordelen genieten zoals gratis parkeren en het mogen omzeilen van files op de busbaan. Hoewel dat laatste ook alweer problemen opleverde omdat de elektrische auto er zo populair wordt dat de busbaan te druk dreigt te worden.

Volgens Tweede Kamerlid Jan Vos van de PvdA zijn benzine- en dieselauto’s straks zoiets als de sigaret nu is:

Roken is ook heel lang normaal gevonden, maar geleidelijk is er steeds meer weerstand tegen ontstaan. Met de auto moet hetzelfde gebeuren: het is vies en ongezond. Mensen pikken het straks gewoon niet meer.

De partij wil dat auto’s ook als kleine energiecentrales gaan werken zodat je ook als je niet rijdt, je de stroom van je autoaccu kunt gebruiken, maar dan in huis. De PvdA denkt dat op die manier straks huizen minder of zelfs helemaal niet meer afhankelijk hoeven te zijn van het aardgasnetwerk in Nederland, zeker als groene energie uit wind goedkoper wordt.

Het zijn mooie woorden en het zou de partij sieren als ze bij haar plannen blijft, maar er zit ook een beetje een mosterd na de maaltijd-smaakje aan. Want: waar was de partij toen bijvoorbeeld de maximumsnelheid op de snelwegen werd verhoogd, iets wat dramatisch is voor de CO2-uitstoot? Het is goed om vol in te zetten op duurzaam vervoer, maar de PvdA moet dan niet weer het gaspedaal loslaten en voet bij stuk houden.

Lees de energievisie van de PvdA is hier.

Beeld: frankieleon

Geef een reactie

Laatste reacties (55)