Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Avocado-oorlog in Nieuw-Zeeland

  •  
31-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
5158706161_06bed69f61_z
Het is de hipste stuk fruit onder jongeren: de avocado. Om aan de groeiende populariteit te kunnen voldoen is er lang schaarste gecreëerd door telers in Nieuw-Zeeland, om de prijs hoog te houden. Nu trappen ze in de val die ze zelf opgezet hebben. Criminele bendes roven plantages leeg. En dat is niet voor het eerst.
Waar het voorheen ging om bejaarden die hun oudedagsvoorziening wat wilden aanvullen of dronkenlappen die een gokje waagden, ziet de Nieuw-Zeelandse politie een professionalisering bij de diefstal van de avocado’s. Sommige telers hebben inmiddels hekken met elektriciteit erop neer laten zetten. Anderen houden gewapend de wacht. Minstens twee medewerkers van plantages zijn ’s nachts aangevallen terwijl dieven duizenden avocado’s plukten. Op dit moment kost één avocado in de winkel 7,5 Nieuw-Zeelandse Dollar, omgerekend zo’n 4 euro en 30 cent. De vraag naar dit groene goud stijgt ieder jaar met zo’n 10 procent.
Cc-foto: Screenpunk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.