45

Ayaan Hirsi Ali: ‘Beleid Wilders onuitvoerbaar’

Medestander in strijd tegen islam valt PVV-leider af: 'Massadeportatie van moslims is geen antwoord op problemen'

“Geert Wilders is een populist, zijn beleid is onuitvoerbaar, maar hij gaat wel de verkiezingen winnen”, zegt Ayaan Hirsi Ali in een exclusief interview in de VARAgids van komende week. Ayaan Hirsi Ali werkte nauw samen met Wilders in de VVD-fractie. Ze steunde hem rond de lancering van zijn film Fitna. Nu neemt Hirsi Ali afstand van Geert Wilders.

“Ik zie niets in zijn beleidsvoorstellen, zoals het verbod op hoofddoekjes en de Koran of het sluiten van moskeeën. Massadeportatie van moslims is geen antwoord op de problemen. Wie gaat hij dan precies het land uitzetten en wie mogen er blijven? Zijn beleid is onuitvoerbaar. Wilders is een populist die handig gebruikmaakt van de symbolen van de islam, zoals de moskee, de koran en de hoofddoekjes.”

Alleen als VVD, PvdA en CDA een front vormen tegen Wilders kunnen ze zijn opmars stoppen, zegt de oud-VVD-politica: 

Als de drie grote partijen de islam taboe verklaren als verkiezingsonderwerp wint Wilders. Hij is op dit moment een van de meest ervaren politici in Nederland. Er heerst ijzeren discipline in zijn fractie in tegenstelling tot vroeger bij de LPF. Hij domineert de belangrijke issues zoals de islam, integratie en de toetreding van Turkije tot de EU. De andere partijen hebben veel te laat gereageerd en nu demoniseren ze Wilders. Ze hebben niets geleerd van de periode Fortuyn.
Wilders is gedreven, gehaaid en vasthoudend. Zijn aanhang ziet hem als een held, juist omdat hij in de underdogpositie zit. Zijn campagne is foutloos omdat het probleem waarop hij wijst echt bestaat. Toen hij vertrok uit de VVD zeiden mensen tegen mij: “Dat wordt helemaal niks, Wilders is eigenwijs en egoïstisch.” Inmiddels heeft hij negen zetels in de kamer, zit de PVV in het Europees parlement, wint hij in Almere en Den Haag en is de PVV de grootste partij in de peilingen. Alles wijst er op dat hij gaat winnen.”

Het hele interview is te lezen in VARAgids nummer 12, die op 16 maart verschijnt.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)