Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Azc's moeten kindvriendelijk gemaakt worden'

  •  
02-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-kinderenAZC_300.jpg
Unicef: Kinderrechten in Nederland bestaan alleen voor 'eigen' kinderen
Kindvriendelijke asielzoekerscentra zijn hard nodig. Kinderorganisaties als Unicef en Defence for Children bekritiseren de azc’s al jaren. Vanaf volgend jaar willen ze beginnen met de Nieuwe Opvang Asielzoekers (NOA). Bij deze proef worden veertig gezinnen op een kindvriendelijke manier opgevangen. Elk gezin krijgt één woonplek en één coach aangewezen voor de duur van twee jaar.
Unicef concludeerde drie jaar geleden in een rapport dat het niet best is gesteld met de opvang van kinderen in azc’s. Die zou ‘niet kindvriendelijk’ en zelfs ‘schadelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen’. Auteur Karin Kloosterboer schrijft daarin dat vreemdelingenkinderen in Nederland allereerst als vreemdeling worden behandeld, en niet als kind. 
Het IKON-programma Spraakmakende Zaken belicht vanavond de NOA-pilot. Hoewel demissionair minister het project heeft aangemoedigd, is nog niet duidelijk of het ministerie van binnenlandse zaken zal meewerken. De procedure om een betere situatie te creëren voor vreemdelingenkinderen duurt nu al drie jaar. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.