1

AzG hekelt VN-vredesmissie in Zuid-Sudan: ‘VN heeft gefaald’

De Verenigde Naties hebben gefaald bij de vredesmissie in Zuid-Sudan. Dat schrijft Artsen zonder Grenzen (AzG) in een rapport. Bij een aanval op een basis in de noordelijke stad Malakal in februari is het militairen niet gelukt om burgers te beschermen, waardoor er zeker 25 mensen om het leven zijn gekomen. Bij de aanval op het kamp voor ontheemden, kwamen ook twee medewerkers van AzG om het leven.

De directeur van AzG neemt het de vredesmilitairen kwalijk dat ze – voorafgaand aan de aanval – niet wisten te voorkomen dat er wapens het kamp in werden gesmokkeld. Ook waren ze te traag met het ingrijpen toen de eerste gevechten uitbraken en waren ze volgens AzG traag bij het afweren van aanvallen van buiten het kamp.

Ondanks de sterke militaire aanwezigheid in het kamp, heeft de VN haar mandaat om burgers te beschermen dus niet vervuld. VN-militairen hadden volgens AzG veel sterfgevallen kunnen voorkomen.

Volgens een rapport van de VN zouden er 30 mensen om het leven zijn gekomen. Ook zouden er 123 mensen gewond zijn geraakt. De leiders van de gemeenschap zeggen dat het werkelijke dodental op 65 staat.

NOS: AzG: VN faalde bij vredesmissie Zuid-Sudan

cc-foto: UNMISS

Geef een reactie

Laatste reactie