Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AzG: We gingen vaak voor niks

  •  
21-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
AzG_300.jpg
De neutraliteit van Artsen zonder Grenzen staat steeds meer onder druk sinds westerse landen humanitaire hulp gebruiken in de strijd tegen terrorisme
Wanneer de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in lastige gebieden wil werken, moet ze steeds vaker onderhandelen met regeringen, plaatselijke krijgsheren en internationale vredesmachten. Uit onderzoek blijkt dat ze ook steeds vaker concessies heeft gedaan aan haar eigen principes van onafhankelijkheid en openheid.
De studie Humanitarian Negotiations Revealed (‘humanitaire onderhandelingen onthuld’), geschreven door de denktank van AzG, onthult dat de dokters van AzG steeds meer moeite hebben hun neutraliteit te behouden. Zo lieten artsen zich door dictatoriale regimes vertellen waar ze wel en niet mochten werken en doen ze zaken met gewapende milities en verzwegen ze misstanden.
In Somalië weigert AzG de extreem-islamitische beweging Al Shabaab belastinggeld te betalen, maar wel int Shabaab 5 procent van het salaris van de dokters. Ook staat ze toe dat vrouwelijke hulpverleners in het land alleen vrouwen mogen behandelen. 
Volgens de auteurs van het rapport staat de neutraliteit van de artsen steeds meer onder druk sinds westerse landen humanitaire hulp gebruiken in de strijd tegen terrorisme. In Birma bijvoorbeeld moet AzG veel accepteren om er te mogen werken. Het regime bepaalde waar ze mochten werken en op vrijuit spreken stond een verbod. Dat druist in tegen de doelstellingen van AzG.
Ook zoekt AzG steeds meer contact met niet-westerse partijen. Bijvoorbeeld in Afghanistan. In 2004 vertrok de organisatie nadat bij een aanslag vijf medewerkers waren omgekomen. In 2009 keerde ze weer terug nadat via het Internationale Rode Kruis was onderhandeld met de Taliban.
Een opmerkelijke bevinding in het rapport is de conclusie dat medische noodhulp bij natuurrampen zelden nodig is omdat het aantal slachtoffers door de media vaak wordt overdreven. Hulpverleners gaan echter vaak toch omdat dit van hen wordt verwacht.
cc-foto: Giro555SHO Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.