24

Aznavour: Laat door IS bedreigde minderheden Franse platteland bevolken

Chansonnier doet hartstochtelijke oproep ter bescherming van vervolgden

De legendarische Franse zanger Charles Aznavour wil dat zijn land massaal minderheden opneemt die nu bedreigd worden door de slagers van IS in Irak en Syrië. Hij doelt op Assyrische en Chaldeeuwse christenen, jezidi’s, mandeeën en anderen. Aznavour verkondigde zijn wens maandag in een uitzending van de Franse zender Europe 1. De vluchtelingen kunnen bovendien het verlaten Franse platteland bevolken, meent de zanger.


De 90-jarige chansonnier die onlangs nog in Amsterdam optrad, is zelf afkomstig uit een Armeens gezin, een volk waarop het Turkse leger begin vorige eeuw genocide pleegde. Veel vervolgde Armeniërs vluchtten destijds naar Frankrijk. VRT schrijft over het pleidooi om de minderheden (‘die mensen’) op te nemen:

Volgens Aznavour hebben die mensen geen toekomst meer in de regio en hij roept Frankrijk dan ook op om hen massaal op te nemen. “Help hen en geef hen een thuis! We kunnen niet egoïstisch blijven en we moeten iets doen!”, roept hij uit. Nog volgens Aznavour moet er desnoods met geweld worden opgetreden tegen IS. “Men onderhandelt niet met moordenaars… oog om oog, tand om tand.”‘

Het gaat niet enkel om menselijkheid of liefdadigheid, want Frankrijk heeft die mensen ook nodig, stelt Aznavour. Door de trek naar de steden zijn er op het Franse platteland tal van leeggelopen dorpen en niet-gebruikte landbouwgronden, merkt de zanger op. Het zou niet veel kosten om die woningen te renoveren om als onderdak te dienen voor christenen, Koerden, jezidi’s, Armeniërs en anderen, merkt hij op. “Alle basisinfrastructuur is er, het gemeentehuis, de post, de kerk, alles is leeg en vraagt om herbevolkt te worden”, aldus de zanger.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)