Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

B.ZUIN.G.NGSWO.DE

  •  
09-12-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ANP-Rutte_metmobiel300.jpg
[Update] DNB schetst somber beeld 2012 ... FNV: Bezuinigen onbegrijpelijke keuze ... PvdA pleit opnieuw voor villataks ... Kabinet zoekt zes tot acht miljard euro extra bezuinigingen ... Mogelijk beperking hra en werkloosheidsuitkeringen ... Gedoogpartner Wilders wil alleen snijden in ontwikkelingshulp
Het kabinet wil nog eens zes tot acht miljard euro extra bezuinigen om ‘de schatkist op orde te krijgen’. Dat melden bronnen aan de NOS. Deze bezuinigingen komen bovenop de 18 miljard die al gepland staan en waartegen al behoorlijk wat weerstand is.
Update 17.30
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk wil eerst de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau afwachten. “Pas dan weten we welke maatregelen noodzakelijk zijn.” Plasterk waakt er voor dat de economie niet stukbezuinigd wordt.
Voorop staat dat we voor de lange termijn de noodzakelijke structurele maatregelen nemen, denk aan het beperken van de hypotheekrenteaftrek. En anders dan het kabinet doet, moeten we niet de hoge inkomens steeds ontzien.
De PvdA wil daarom een villabelasting, een extra bijdrage uit de belasting voor de hoogste inkomens en een einde aan de bonussen. Behalve bezuinigen moeten we ook investeren in de toekomst van ons land, in goed onderwijs en in het voorkomen van jeugdwerkloosheid. Bovenal moet alles op alles worden gezet om mensen aan het werk te houden.
Update 14.00
De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt in zijn halfjaarlijkse raming dat de Nederlandse economie komend jaar nauwelijks zal groeien. Om binnen de begrotingsregels van de regering te blijven zijn extra bezuinigingen dus onafwendbaar, voorspelt DNB. “Bezuinigingen op de uitgaven en hervormingen zijn nodig die het groeivermogen van de Nederlandse economie moeten versterken”, zei DNB-directeur Klaas Knot tegenover de NOS. 
Over het hele jaar 2011 was de groei nog 1.4 procent, maar in het derde kwartaal is een lichte krimp waargenomen. Dat is ook de verwachting voor de laatste drie maanden,  meldt de NOS.
Vakbeweging FNV vindt een nieuwe miljardenbezuiniging een onbegrijpelijke keuze van het kabinet, meldt BNR nieuwsradio. FNV-voorzitter Agnes Jongerius:
Hier trappen we niet in. (…) De armoede stijgt in dit land en het kabinet wil opnieuw de gewone mensen pakken. Ook CPB, OESO en IMF zeggen dat sterke landen als Duitsland en Nederland niet op korte termijn de economie een duw moeten geven. Het moet nu draaien om werk.”
Evenmin voelt Jongerius voor de aanpak van de hypotheekrenteaftrek, maar zij pleit wel voor de aanpak van de villasubsidie. Mensen met een hypotheek van meer dan een half miljoen zouden minder aftrek moeten krijgen.
Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap stevent het kabinet op een failliet af als het nu niet gaat hervormen. Sap:
Steeds grotere bedragen zijn nodig om het gebrek aan structurele hervormingen te compenseren. Uit angst voor de gedoogpartner dacht het kabinet weg te komen met kille bezuinigen, zoals op het PGB, natuur en cultuur. Nu keert de wal het schip. Rutte denkt toch niet dat hij de hypotheekrenteaftrek ongemoeid kan laten?
Laat Rutte het pensioenakkoord openbreken en de hypotheekrenteaftrek afbouwen. Dat kan miljarden opleveren. Met echte hervormingen op de woning- en arbeidsmarkt kunnen we de pijn van de noodzakelijke extra bezuinigingen eerlijk verdelen en Nederland klaar voor de toekomst maken.”
Eerder
NOS meldde vrijdagochtend:
Betrokkenen noemen het bijna onontkoombaar dat daarbij wordt gekeken naar ingrepen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Dat zou kunnen betekenen dat het kabinet nadenkt over beperking van de hypotheekrenteaftrek en ook geld weghaalt bij de werkloosheidsuitkeringen.
Extra bezuinigingen zullen het kabinet op grote politieke en maatschappelijke weerstand komen te staan. PVV-leider Wilders wil alleen snijden in ontwikkelingshulp en wel voor 4 miljard euro. Voor het CDA is dit uit den boze.
Voor de VVD is de hypotheekrenteaftrek een heilig huisje en ook het CDA wil daar liever niet aan komen. De Nederlandsche Bank adviseerde echter onlangs om in te grijpen in de miljardenpost, omdat de Nederlandse huishoudens met een historisch hoge schuld zitten. Ook CDA-prominent Jaap de Hoop Scheffer zei donderdag nog dat haast moet worden gemaakt met de hervorming van de woningmarkt, inclusief beperking van de hra.
Minister Verhagen van Economische Zaken wil er volgens de NOS nog weinig over kwijt. Volgende week komt het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe cijfers en vandaag brengt De Nederlandsche Bank vooruitzichten naar buiten over de Nederlandse economie in de komende twee jaar.
Het Sociaal Cultureel Planbureau maakte naar aanleiding van de eerder aangekondigde bezuinigingen vorige maand al bekend somber te zijn over de vooruitzichten van de Nederlandse samenleving. Volgens het SCP “hangen er donkere wolken boven ons land”.
Het kabinet buigt zich in februari over mogelijke extra bezuinigingen, aldus de NOS. 
Luister ook naar de analyse van verslaggever Joost Vullings op radio1
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.