Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Baas in eigen buurt

  •  
23-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verpaupering.jpg
PvdA wil meer zeggenschap voor buurtbewoners. De partij: het gaat niet om verkapte verplichtingen
Kamerlid Grace Tunamal wil bewoners ‘buurtrechten’ geven zodat zijzelf kunnen bepalen wat er voor hun buurt nodig is. Zo zouden zij als eerste het recht moeten krijgen om te bieden op braakliggend terrein en gemeentelijk vastgoed. Ook zouden ze invloed moeten hebben op het bestemmingsplan. Maar buurtbewoners zouden ook gewoon even de bezem moeten kunnen pakken om hun buurt schoon te vegen.
Tunamal is tot haar conclusies gekomen nadat ze twaalf maanden langs steden en dorpen trok, waar ze met eigen ogen zag hoe burgers oude schoolpanden opknapten, markten organiseerden en ook zelf het groen bijhielden.
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) krijgt mogelijk een aantal gemeenten voorgesteld door de PvdA om met buurtrechten te experimenteren. Aangezien hijzelf al langer met buurtparticipatie bezig is, is de kans groot dat Tunamal haar zin krijgt.
Het Kamerlid maakt duidelijk dat het haar niet om een verkapte verplichting gaat, ‘maar in achterstandswijken waar veel werkloosheid is, zie je allerlei initiatieven ontstaan.’
Volgens Tunamal past de nieuwe rol van buurtbewoners ook bij de nieuwe tijd.
De overheid vraagt steeds meer van burgers, bijvoorbeeld in de zorg. Ik vind dat je ze dan ook meer rechten moet geven.
Cc-foto: FaceMePls

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.