Laatste update 19 juni 2019, 14:22
52

Baby en peuter van Nederlandse Syriëganger alleen in Koerdisch kamp

De kinderen van de Nederlandse Jihadstrijder Hatim Rodgers verblijven alleen in het Koerdische kamp Al Hol in Noord-Syrië. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. De kinderen, een baby van drie maanden en een peuter van drie jaar oud, zijn er slecht aan toe. Ze hebben voortdurend verschillende verzorgers. Hun uit Litouwen afkomstige moeder werd in maart van dit jaar doodgeschoten in het IS-bolwerk Baghouz. Vader Rodgers zou zich hebben overgegeven aan de Koerden. ZEMBLA-verslaggever Simone Tangelder was vorige week in het kamp en heeft daar de twee kinderen ontmoet.

Vorige week werd bekend dat twee Nederlandse kinderen, 2 en 4 jaar oud, vanuit kamp Al Hol waren overgedragen aan een Nederlandse voogd. Dit gebeurde na een Franse repatriëringsactie waarbij ook de twee Nederlandse kinderen werden meegenomen. Hoewel de baby en peuter in hetzelfde kamp zitten, bleven zij achter. Volgens een Nederlandse vrouw in het kamp die zich ook bij IS heeft aangesloten, leven de twee kleine kinderen er onder erbarmelijke omstandigheden. Ook zegt ze dat de persoon die momenteel de zorg voor de baby en peuter op zich heeft genomen volgende week het kamp verlaat. Het is nog maar de vraag wie dan de zorg overneemt.

“Deze kinderen moeten onmiddellijk weggehaald worden. Anders sterven ze de hongerdood voor fouten die de ouders hebben gemaakt”, zegt de Belgische kinderpsycholoog Gerrit Loots. ZEMBLA interviewde Loots in Al Hol. Hij onderzoekt daar de situatie van de Belgische kinderen. “De hygiënische omstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk. Ook is de kwaliteit van het drinkwater slecht en is er te weinig voedsel.”

Op de vraag waarom de kinderen van Hatim Rodgers vorige week niet door de Nederlands-Franse delegatie zijn meegenomen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen hulpvraag om consulaire bijstand voor de kinderen bij het ministerie is binnengekomen. “De rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken is puur consulair. Zonder hulpvraag verlenen we geen consulaire bijstand,” aldus de woordvoerder.

Dat er nog geen verzoek om consulaire bijstand is ingediend, komt volgens de advocaat van de familie van de kinderen van Rodgers, André Seebregts, doordat in 2017 het paspoort van de vader van de kinderen is ingetrokken. Daardoor kan er geen consulaire bijstand worden verleend. In 2015 werd Rodgers bij verstek veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf wegens zijn IS-lidmaatschap.

Het Al Hol-kamp in Noord-Syrië is één van de drie kampen waar de vrouwen en kinderen van IS-strijders verblijven. Volgens de AIVD bevinden zich momenteel  veertig Nederlandse vrouwen en negentig kinderen in deze kampen.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)