26

Baby overleden nadat ouders alleen alternatieve voeding gaven

Een vader en moeder uit het Belgische Beveren riskeren 18 maanden celstraf nadat hun baby overleed als gevolg van uitdroging en ondervoeding. Het stel besloot zonder een arts te raadplegen dat hun zoontje lactose- en glutenintolerant was en gaf hem daarom uitsluitend alternatieve papjes te eten. ‘Dat komt neer op het opzettelijk voedsel weigeren,’ is het felle oordeel van de aanklager.

De ouders, “flexitariërs” met een eigen onderneming in natuurvoeding, experimenteerden op eigen houtje met verschillende papjes, nadat om onbekende redenen borst- en flesvoeding niet meer werkten. Gedurende vier maanden kreeg het kind alleen nog maar melk gemaakt van graan, rijst, haver, boekweit of quinoa.

Nadat het jongetje op een nacht enorm fel moest braken, besloten de ouders wederom geen arts te raadplegen, maar een homeopaat. Die was verstandig genoeg het stel wel direct door te verwijzen naar het ziekenhuis, maar dat was te laat. De baby stierf nog voor de ouders de spoeddienst had bereikt.

Omdat het jongetje bij zijn dood krap 4,3 kilo woog, trokken gealarmeerde familieleden aan de bel bij justitie. Daar werd vastgesteld dat de doodsoorzaak inderdaad dehydratie en ondervoeding was. ‘Deze baby ging van een degelijke 6 kilo naar 4 kilo en de ouders deden niets,’ luidde het oordeel van het OM. ‘Ze gingen alleen maar door met hem alternatieve pap te geven. Zoiets moet worden vervolgd.’

In de rechtszaal gaf de moeder huilend toe dat ze – met de kennis van nu – ‘misschien toch sneller naar een dokter had moeten gaan’. In dat besef stond ze echter wel alleen, de vader was zich nog altijd van geen kwaad bewust: ‘In onze ogen deden we niets mis en hebben we zo goed mogelijk geprobeerd om voor onze baby te zorgen.’ Ook liet het stel weten hun twee andere kinderen ook deels met dezelfde pap te hebben gevoed en dat die wel gezond zijn.

Elisabeth De Greef, kindergastro-enterologe aan het Universitair Ziekenhuis in Brussel, waarschuwt voor de schadelijke gevolgen van dit soort alternatieve voeding. Haver-, boekweit- en quinoamelk mag dan wel populair zijn bij zogenaamde foodies, voor zuigelingen is het funest: ‘Deze soorten melk, die je in de supermarkt kan kopen, bevatten niet de vereiste eiwitten, mineralen en vitamines. Ze zijn niet aangepast aan zuigelingen en dus ongeschikt.’

Bron: HLN / cc-foto: Philippe Put

Geef een reactie

Laatste reacties (26)