Laatste update 13:32
79

Eerste Oostenrijkse baby van 2018 ‘verwelkomd’ met haat en racisme

Voor veel Oostenrijkse media is het traditie om een foto van de eerstgeboren baby van het nieuwe jaar te publiceren, waarna de vele gelukswensen volgen. Voor baby Asel ging dat net even anders. ‘Ik hoop dat ze in de wieg sterft,’ schreef iemand. Veel soortgelijke reacties volgden. Het verschil met voorgaande jaren? Asel is moslim, haar vader heeft een baard, haar moeder een hoofddoek.

Bovengenoemde hatelijke opmerking verscheen op de Facebookpagina van het blad Heute. Andere commentaren waren onder meer ‘Meteen deporteren, dit uitschot’ en ‘De volgende terrorist is geboren’. Heute, dat het rechts-populistische geluid vertolkt, zette daarop in eerste instantie de commentaarfunctie uit en verwijderde veel van de racistische drek. Inmiddels is de hele foto offline gehaald.

Klaus Schwertner, hoofd van de Weense afdeling van de katholieke hulporganisatie Caritas, schreef in een reactie op de verwensingen:

In de eerste uren van haar leven is dit lieve meisje al het doelwit geweest van een ongelooflijke golf van gewelddadig, hatelijk online commentaar.

Ook riep Schwertner op de haat tegen te gaan met ‘een bloemenregen’, een bericht dat ruim 21.000 keer gedeeld werd. Daarna was het bericht opeens verdwenen. Volgens Schwertner waarschijnlijk het gevolg van dezelfde racisten die op grote schaal zijn bericht hebben gerapporteerd. Na twee dagen werd het bericht door Facebook teruggeplaatst. Schwertner wil de positieve reacties bundelen en aan de kersverse ouders aanbieden.

Oostenrijk kent een stevige ruk naar rechts en het rechtsextremisme. Vorige maand sloot premier Sebastian Kurz een coalitie met FPÖ, waardoor voor het eerst in tien jaar tijd weer een extreemrechtse partij deel uitmaakt van de regering.

Bron: NRC / Beeld: Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (79)