23

Babylonische Syrië berichtgeving bij NOS

Wordt Syrië nu wel of niet overgenomen door Al Qaedastrijders?

De strijd in Syrië is ingewikkeld. Met vanuit diverse hoeken nogal tegenstrijdige berichtgeving wordt het er niet makkelijker op. NOS maakt het er niet makkelijker op, door op één en dezelfde avond twee verschillende verhalen te brengen. Dreigt Syrië nu wel of niet in handen te vallen van Al Qaeda? De kijker naar Nieuwsuur heeft het idee van wel. De luisteraar naar Met Het Oog Op Morgen, ook NOS, niet.


In buurland Turkije gonst het van de geruchten dat het om Al Qaeda-leden zou gaan. NOS-correspondent Bram Vermeulen trok Syrië in en stelde de jongens die hij tegenkwam de vraag. In zowel het tv-programma Nieuwsuur als het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen, deed hij zijn verhaal. De conclusies die de programmamakers uit hetzelfde verhaal trekken, staan lijnrecht tegenover elkaar.

Vermeulen is erg duidelijk in zijn bewoording. In Nieuwsuur zegt hij:

De meeste van die strijders zijn gewoon jongens uit de dorpen. Vaak niet eens zo oud, 15, 16, 18, in de 20 […] De meeste jongens komen uit de dorpen zelf, sommigen zijn gedeserteerd uit het Syrische leger, maar Al Qaeda zeggen ze heel beslist, Al Qaeda-strijders die hebben we niet onder ons.

In Met Het Oog op Morgen legt hij het nog iets genuanceerder uit:

Het zijn sowieso termen [Al Qaedastrijders en jihadisten, red] die door elkaar heen worden gebruikt en daar moet je voorzichtig mee zijn. Ik heb het de strijders voorgelegd. Zijn hier mensen van Al Qaeda? Zijn hier buitenlandse strijders? Zoals het verhaal gaat bijvoorbeeld in de Turkse krant? […] Die jongens zeggen allemaal, nee wij komen uit dorpen hiervandaan […] Soms zijn het gewoon ambtenaren die een kalashnikov oppakken, maar heel beslist geen Al Qaedastrijders.

Na het bekijken van Nieuwsuur en het beluisteren van Met Het Oog Op Morgen blijven toch twee verschillende beelden hangen. Volgens Met Het Oog Op Morgen hebben we te maken met jongeren, soms extreem religieus, maar op een verdwaalde Al Qaeda-aanhanger geen terroristen. Nieuwsuur laat Syrië-kenner Koos van Dam aan het woord, die op basis van de beelden en het verhaal van Vermeulen, meent dat er wel degelijk Al Qaedastrijders onder de demonstranten zijn. Sterker nog, in het programma wordt gesuggereerd dat president Assad, die bij het begin van de opstanden zei te vechten tegen terroristen en Al Qaedastrijders, waarschijnlijk gelijk had.

Presentator Jeroen Overbeek stelt de vraagt:

“Sterker nog: Assad zei in het begin: ik bestrijdt terroristen, ik bestrijdt terroristen, ik bestrijdt Al Qaeda. Dat werd toen niet erg serieus genomen door het westen, maar het was misschien toch wel zo?” waarop Van Dam antwoordt:

Dat was denk ik wel zo. Mensen die bijvoorbeeld ook uit Irak waren teruggekeerd en het aantal slachtoffers onder het regime en de opstandelingen, de demonstranten destijds, was 1 op 4, dat is een heel groot getal voor als je alleen maar vreedzame demonstranten voor je hebt.

Bekijk hier het gesprek met Van Dam vanaf circa 15.44

Geef een reactie

Laatste reacties (23)