Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Babysterfte hoog door slecht inschatten risico's

  •  
03-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
crying_baby-300px.jpg
Kwart risicozwangerschappen vooraf niet herkend
Zwangere vrouwen worden in het Nederlandse verloskundig systeem niet goed gescreend op risicofactoren die kunnen leiden tot het overlijden van de baby.
Zo’n 25% van de risicozwangerschappen wordt van tevoren niet herkend, meldt de Volkskrant. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van de hoge babysterfte in Nederland. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam in een groot onderzoek naar babysterfte voor ZonMw.
Nederland heeft bijna de hoogste babysterfte van Europa: ongeveer 1 op de 100 baby’s overlijdt rond de geboorte. Dat is anderhalf keer zoveel als in Vlaanderen. Hoogleraar perinatale zorg en public health Gouke Bonsel:
Als je de Belgische prestaties projecteert op Nederland, zouden er per jaar 550 baby’s minder sterven. Niet 1.700 maar 1.150. (…) In de ons omringende landen wordt continu naar de zwangere gekeken, met het idee dat er ook wel eens iets mis kan gaan. We moeten in Nederland af van het idee dat alles waarschijnlijk goed zal gaan.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.