41

Babyvoeding-probleem bereikt nieuw dieptepunt

Lange rijen voor Nutrilon melkpoeder bij Etos in Rotterdam … Aanbod blijft achter ... Pakken gaan vaak naar China voor doorverkoop

Voor de Etos op de Hoogstraat in Rotterdam stond maandag aan het einde van de ochtend opnieuw een lange rij mensen die Nutrilon Babyvoeding proberen te bemachtigen. De schaarste van het product in China leidt ertoe dat veel mensen het hier proberen in te slaan om daar door te verkopen. Waar je in Nederland ongeveer vijftien euro betaalt voor een pak babyvoeding, kost hetzelfde pak in China soms bijna vijftig euro.

De schaarste van het Nutrilon-product is ontstaan na verschillende schandalen in China met babyvoeding waarin melkpoeder bleek te zijn aangelegd met kunsthars. Bij dit melamine-schandaal uit 2008 kwamen zes baby’s om het leven en 300.000 baby’s en peuters moesten worden opgenomen met nierklachten. Sindsdien willen Chinese ouders het liefst alleen Nutrilon voor hun baby’s, omdat die melk wel te vertrouwen is.

Gevolg is een run op de Hollandse melkpoeder, waardoor ook Nederlandse ouders opeens geconfronteerd worden met het tekort en allerlei regels voor het kopen van melkpoeder. Supermarkten en drogisten hebben allemaal hun eigen manier om te voorkomen dat de Nutrilon door handelaars wordt opgekocht. Etos en het Kruidvat hanteren bijvoorbeeld een één-pak-per-persoon-methode. Sommige filialen van Albert Heijn hebben een speciale ‘Nutrilonkassa’ die slechts op bepaalde tijden open is en bij sommige Jumbo’s moet je een minimaal bedrag aan andere boodschappen uitgeven om meerdere pakken Nutrilon te kunnen kopen. Ook besluiten supermarkten steeds vaker de verpakking van de babyvoeding te bekrassen om te voorkomen dat ze doorverkocht worden. De bekraste pakken zouden minder in trek zijn op de Chinese markt.

Pijnlijke situaties
De kwestie heeft ook al geleid tot een aantal pijnlijke situaties. Zo schreef Joop eerder dat in Vlaardingen een vrouw van Chinese afkomst te horen kreeg: “Wij verkopen niet aan jullie.” Op de vraag: “Wie is jullie?” antwoordde de Kruidvatmedewerker: “Ja, jullie Aziatische mensen.” Haar man kon tien minuten later bij dezelfde winkel, bij dezelfde kassa wel een pak Nutrilon afrekenen. Volgens de Kruidvatmedewerker had hij “geen Aziatisch hoofd”, aldus de klant.

Lees ook de opinie van Hasna El Maroudi: ‘Moederschap is soms net oorlog‘.

En: ‘Tekort babymelkpoeder zorgt voor explosie toename diefstal’.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)