23

Bahrami in geheim ver van familie begraven

Iraanse mensenrechtenorganisatie HRADI: Dit wijst erop dat Bahrami om politieke redenen is terechtgesteld en niet vanwege drugsbezit. UPDATE: Rosenthal roept ambassadeur terug uit Teheran

Dee in Iran geëxecuteerde Zahra Bahrami is zondagmiddag in het geheim begraven. Haar in Teheran wonende dochter Banafsheh Najebpour kreeg op het laatste moment van de veiligheidsdienst te horen dat haar moeder ruim vierhonderd kilometer verderop wordt begraven, zo meldt de Wereldomroep.

De dochter van Bahrami heeft het nieuws doorgespeeld aan Sadegh Nageshkar, van de Iraanse mensenrechtenorganisatie HRADI, die op zijn beurt met de Wereldomroep contact opnam. Sadegh Nageshkar:

De dochter van Zahra Bahrami werd zondagmiddag om half vier (lokale tijd) gebeld door de Iraanse veiligheidsdienst met de mededeling dat de voorbereidingen voor de begrafenis van haar moeder begonnen waren. Zij of één ander familielid werd in de gelegenheid gesteld aanwezig te zijn bij de begrafenis, die zou plaatsvinden in de stad Semnan. Maar Semnan ligt op ruim 400 kilometer van Teheran en de familie zou daar dus nooit op tijd kunnen arriveren.

Volgens Nageshkar duidt deze gang van zaken erop dat Zahra Bahrami om politieke redenen is terechtgesteld en niet vanwege drugsbezit, zoals de officiële lezing van Teheran luidt.

De lichamen van gevangenen die ter dood zijn veroordeeld wegens drugsbezit worden in Iran altijd teruggegeven aan de familie. Van politieke gevangenen nooit, omdat het regime bang is dat de begrafenis dan uitloopt op een manifestatie.'” 

De 45-jarige Zahra Bahrami werd vorige week zaterdag opgehangen in de Evin-gevangenis in Teheran. Ze was begin januari ter dood veroordeeld wegens drugsbezit. Na de executie deden verhalen de ronde dat ze gemarteld zou zijn. Volgens Nageshkar zou dat een tweede reden kunnen zijn waarom het lichaam niet is vrijgegeven en de begrafenis in het geheim heeft plaatsgevonden, aldus de Wereldomroep.

UPDATE

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur in Iran terug. Voordat de ambassadeur terugkomt, zal hij op verzoek van de bewindsman protest aantekenen bij de Iraanse autoriteiten over het “respectloze optreden van de Iraniërs tegen de nabestaanden van Bahrami”, zei Rosenthal maandag in de Jordaanse hoofdstad Amman, waar hij op bezoek is.

Lees meer bij de Wereldomroep:

Geef een reactie

Laatste reacties (23)