2

&…Bahreinse hongerstaker bereikt 60ste dag

Russische oppositieleider gearresteerd bij demonstratie ... BBC onthult 5 Titanic mysteries ... Meer zelfmoorden onder Canadese meisjes ...&Obese moeder meer kans op autistisch kind

Meer nieuws vandaag…


‘Vrijheid is altijd een waardig doel om voor te sterven.’ Dat zijn de woorden van mensenrechtenactivist Abdul al-Khawaja die vandaag de 60ste dag van zijn hongerstaking bereikte. Al Khawaja heeft ook de Deense nationaliteit maar Bahrein weigert de gevangen activist uit te leveren. De mensenrechtenactivist wil met zijn hongerstaking aandacht vragen voor de situatie in Bahrein waar de sjiitische oppositie strijdt voor de omverwerping van de soennitische dynastie. Hoewel het Al Khawaja gelukt is de aandacht van internationale media te krijgen, laait het geweld in zijn land op. Zijn dochter Zainab vertelt aan Al-Jazeera dat het niet best gaat met haar vader. “Hij klinkt erg zwak. […] Ik denk dat een dochter zich nooit op de dood van haar vader kan voorbereiden, maar hij heeft ons altijd verteld dat waardig sterven beter is dan vernedering.” (Al Jazeera)

Nabestaanden van Titanic-opvarenden zijn vandaag, precies 100 jaar geleden dat het schip zonk, opweg naar New York gegaan. De BCC ontmaskerde vijf mythes over het drama waarbij 1522 mensen omkwamen. Zoals bijvoorbeeld het feit dat beweerd werd dat het schip ‘onzinkbaar’ zou zijn. Men dacht altijd dat dit een vooropstaand feit was, maar in werkelijkheid begon men hier pas over te praten nadat de Titanic gezonken was. De Hollywoodfilm met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio zet echter ook een vertekend beeld neer over ‘de gemene zakenman’ en de ‘heldhaftige kapitein’. Topman Bruce Ismay zou juist veel mensen geholpen hebben voordat hij zelf in een sloep klom. Kapitein Smith zou zich tijdens het drama hebben afgezonderd en juist niet de held zijn. (De Morgen)

Het risico op een autistisch kind neemt toe wanneer de moeder zwaarlijvig is. Dat blijkt uit onderzoek van het MIND Instituut uit Californië. Moeders met obesitas hebben 1,6 meer kans om een autistisch kind te krijgen en hebben zelfs twee keer zoveel kans dat het kind een andere stoornis heeft die de ontwikkeling remt. (Huffington Post)

Op eerste paasdag is een Russische oppositieleider gearresteerd tijdens een protest tegen premier Poetin. De autoriteiten grepen eerst niet in, maar toen oppositieleider Jevgenija Tsjirikova op het Rode Plein in Moskou een tentje probeerde op te zetten werd ze samen met twee andere betogers gearresteerd. Het is niet de eerste keer dat Tsjirikova werd gearresteerd. De bekende milieuactiviste stelt het regeringsbeleid regelmatig aan de kaak. (NRC)

Canadese meisjes plegen de laatste decennia steeds vaker zelfmoord. Dat blijkt uit onderzoek van Canadese wetenschappers dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Canadian Medical Association Journal. Met name in de leeftijdsgroep 15 tot 19 jaar oud is een stijging te zien. Waarom de meisjes steeds vaker zelfmoord plegen is niet bekend. (RTL-Nieuws)
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)