Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Baliehuwelijk oplossing voor weigerambtenaren

  •  
19-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
huwelijkklein.jpg
ChristenUnie wil dat het burgerlijk huwelijk wordt ingeperkt tot een administratieve handeling aan de balie van het gemeentehuis. Dat moet de problemen van trouwambtenaren oplossen
ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob pleit er in het Nederlands Dagblad voor om het wettelijke deel van het huwelijk los te koppelen van het ceremoniële deel. Dit zou het burgerlijk huwelijk veranderen in een administratieve handeling en daarmee zouden de eventuele gewetensbezwaren van ambtenaren worden weggenomen.
Na het regelen van de formaliteiten moeten mensen volgens hem zelf weten hoe ze hun huwelijksdag verder invullen. Dat kan worden aangevuld met een kerkdienst, een ceremoniële gebeurtenis op het gemeentehuis of niets. Of bij een ceremonie op het gemeentehuis nog een ambtenaar kan worden ingezet en wat dan te doen met weigerambtenaren, zegt Slob er niet bij.
Doordat een Kamermeerderheid deze week opriep weigerambtenaren te verbieden is volgens Slob een smet gaan kleven aan het burgerlijk huwelijk. Hij wil binnenkort met politieke partijen en kerken een rondetafelgesprek houden over zijn plannen om het burgerlijk huwelijk te versoberen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.