48

Baliehuwelijk oplossing voor weigerambtenaren

ChristenUnie wil dat het burgerlijk huwelijk wordt ingeperkt tot een administratieve handeling aan de balie van het gemeentehuis. Dat moet de problemen van trouwambtenaren oplossen

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob pleit er in het Nederlands Dagblad voor om het wettelijke deel van het huwelijk los te koppelen van het ceremoniële deel. Dit zou het burgerlijk huwelijk veranderen in een administratieve handeling en daarmee zouden de eventuele gewetensbezwaren van ambtenaren worden weggenomen.

Na het regelen van de formaliteiten moeten mensen volgens hem zelf weten hoe ze hun huwelijksdag verder invullen. Dat kan worden aangevuld met een kerkdienst, een ceremoniële gebeurtenis op het gemeentehuis of niets. Of bij een ceremonie op het gemeentehuis nog een ambtenaar kan worden ingezet en wat dan te doen met weigerambtenaren, zegt Slob er niet bij.

Doordat een Kamermeerderheid deze week opriep weigerambtenaren te verbieden is volgens Slob een smet gaan kleven aan het burgerlijk huwelijk. Hij wil binnenkort met politieke partijen en kerken een rondetafelgesprek houden over zijn plannen om het burgerlijk huwelijk te versoberen.

NRC: Christenunie pleit voor soberder huwelijk “aan de balie”

Geef een reactie

Laatste reacties (48)