60

Balkenende blundert: ‘U kijkt zo lief’

Update: Balkenende biedt excuses aan voor seksistische opmerking. Feministisch blad Opzij eiste dit. Carré trakteert premier op gejoel na pijnlijke uitglijer

Presentatrice Mariëlle Tweebeke stelde tijdens het Carré-debat steeds drie ‘lastige’ vragen aan de aanwezige lijsttrekkers. Van CDA-leider Balkenende wilde ze weten welke drie partijen de beste coalitie voor de economie vormen.


De demissionair premier weigerde de vraag te beantwoorden. Hij probeerde eerst  om het antwoord heen te praten. Totdat Mariëlle Tweebeke de vraag herhaalde. De man die Nederland acht jaar lang geleid heeft, keek de vragenstelster schalks aan en zei ‘U kijkt zo lief’. De badinerende opmerking kwam hem te staan op hoongelach en gejoel uit de zaal. Mariëlle Tweebeke ging daarop over tot een andere vraag.

Update donderdag 14.00 Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden eist excuses van Balkenende. Dat meldt Trouw donderdag. Daarin gesteund door Femke Halsmea van GroenLinks en Mariëtte Hamer van de PvdA, noemde Van der Linden de opmerking donderdag voor BNR Nieuwsradio “zeer aanmatigend”, “totaal ongepast” en “seksistisch”. “Een vrouw staat daar haar werk te doen, en dan is het de minister-president for god’s sake die zo’n opmerking maakt”, aldus Van der Linden.

Update 15.30 Balkenende heeft tijdens een bezoek aan TC Tubantia zijn excuses aangeboden aan Mariëlle Tweebeke.

Bekijk hier de andere lastige vragen.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)