38

‘Balkenende doet pijn in je brein’

Neuroloog Victor Lamme over invloed hersenstructuur op politieke voorkeur

De hersenstructuur van mensen bepaalt voor welke politieke partij ze vatbaar zijn. Hoogleraar neurologie Victor Lamme betoogde in Pauw & Witteman dat angstgevoelens in de hersenen worden gedomineerd door Wilders, terwijl CDA-premier Balkenende juist ‘pijn in je brein’ veroorzaakt.


Door redactie Joop

Er is volgens Lamme verschil tussen de hersenen van linkse en rechtse kiezers. Hij refereert onder meer aan onderzoek van Andries van der Leij, die heeft aangetoond dat rechtse mensen een grotere ‘angstkwab’ in hun hersenen hebben. Dit deel van de hersenen wordt volgens de neuroloog veruit het beste bespeeld door Wilders. “Kort door de bocht kun je zeggen dat mensen die rechts zijn, gemiddeld angstiger zijn.”

Ook over het CDA heeft Lamme wel wat te zeggen, ‘want het CDA maakt de grootste blunders vanuit de hersenwetenschap’. En dan doelt hij in de eerste plaats op lijsttrekker Jan Peter Balkenende:

Als je foto’s van Balkenende laat zien en mensen in een scanner legt, dan zie je heel veel pijn in de hersenen. Balkenende doet pijn in je brein. Dat wordt veroorzaakt door de insula, die vooral actief wordt als je veel negatieve ervaringen met iets of iemand hebt. Hij heeft zoveel negatieve bagage met zich meegenomen, dat dat bijna niet meer te herstellen is.”

Behalve Lamme zaten bij Pauw & Witteman ook de politici Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) aan tafel, alsmede strafrechtadvocate Inez Weski. 

Geef een reactie

Laatste reacties (38)