65

‘Balkenende heeft zich kwetsbaar gemaakt voor beïnvloeding door buitenlandse inlichtingendiensten’

Voormalig directeur van de MIVD spreekt voor het eerst.

In het radioprogramma Argos spreekt de voormalige directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst MIVD, Joop van Reijn, zich vanmiddag voor het eerst uit over de rol van de inlichtingendienst aan de vooravond van de inval in Irak die zou leiden tot de val van Saddam Hoessein.

Dat staat te lezen in het AD. Van Reijn is daarin uiterst kritisch over de rol die toenmalig premier Balkenende speelde in aanloop naar de oorlog. Balkenende baseerde zijn oordeel voornamelijk op de ‘for-your-eyes-only-brief’ die hij van Tony Blair had gekregen. Doordat hij de inhoud van die brief niet checkte bij de Nederlandse inlichtingendiensten maakte Balkenende zich hiermee kwetsbaar voor beïnvloeding door buitenlandse diensten. ,,Dat lijkt mij toch een behoorlijk ernstige zaak”, aldus Van Reijn

Van Reijn zegt verder dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer wel degelijk op de hoogte was van de kritiek van de MIVD en de AIVD op de Amerikaanse stelling dat Irak beschikte over massavernietigingswapens. Hij reageert daarmee op de bewering van De Hoop Scheffer in de Volkskrant dat die zich niet kon herinneren dat de geheime diensten de kritiek op het Amerikaanse standpunt met hem hadden gedeeld.

Hier de website van Argos.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)