42

‘Balkenende hinderde werk AIVD in aanloop naar Irak-oorlog’

'De premier is zelf inlichtingenanalist gaan spelen', zegt inlichtingenexpert Bob de Graaff in NRC. "Dat is een doodzonde bij inlichtingenwerk.'

Premier Balkenende heeft in de aanloop van het Irak-oorlog het het werk van de de Nederlandse inlichtingendiensten ernstig gehinderd. Die conclusie trekt hoogleraar en inlichtingenexpert Bob de Graaff op grond van het rapport van de commissie-Davids naar de Nederlandse besluitvorming rond Irak.

“De premier is zelf inlichtingenanalist gaan spelen”, zegt De Graaff in het NRC Handelsblad. “Dat is een doodzonde bij inlichtingenwerk.”
Uit het rapport van de commissie-Davids, die de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak onderzocht, blijkt dat de Britten en de Amerikanen geheime inlichtingen over Iraakse massavernietigingswapens doorspeelden aan een hoge ambtenaar van het ministerie van Algemene Zaken. Bij de Nederlandse diensten ontstond daarover grote irritatie.

In het commissie-rapport stond ook al dat nuanceringen en waarschuwingen van de Nederlandse diensten werden genegeerd en dat voornamelijk werd afgegaan op informatie van Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten. Hoogleraar De Graaff heeft er geen goed woord voorover. “Je vraagt je af waarom we in dit land nog een Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten hebben.”

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (42)