36

Balkenende houdt vol: ‘Niet beschadigd en geen knieval’

Premier ontkent dat kabinet wankelde

Premier Jan Peter Balkenende voelt zich niet beschadigd na de politieke commotie die deze week ontstond over zijn reactie op het Irak-rapport van de commissie-Davids. Hij herkent zich ook niet in het beeld van een knieval die hij voor de PvdA zou hebben gemaakt.

Door redactie Joop

Balkenende benadrukte dit vrijdag in een persconferentie na afloop van de ministerraad. “Ik doe mijn werk en laat me na kritiek niet snel uit het veld slaan. Het was een pittige week en niet altijd even leuk.” Ook in het wekelijkse tv-interview bij EénVandaag speelde hij schone schijn. 

Het lijkt wel alsof de premier niet ziet wat er om hem heen gebeurt, sneerde politiek commentator Frits Wester (RTL NIeuws) ’s avonds in de talkshow Pauw & Witteman.

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) zei niet bang te zijn geweest dat de crisis tot de val van het kabinet zou leiden. Wel gaf hij aan dat het ,,best spannend” was. Rouvoet zei niet te weten of de gang van zaken het kabinet heeft beschadigd, “maar het doet natuurlijk wel iets”.

Andere reacties:

Minister Eberhart van der Laan (Integratie): “Voor het cement van het kabinet was dit geen ideale week.”

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie): “Dit was niet een van de beste weken voor het kabinet. We zijn er allemaal van geschrokken.”

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken): “Zand erover.”

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) ontkende geruchten dat hij premier Balkenende zou hebben teruggefloten toen die een nieuwe verklaring wilde opstellen onder druk van de PvdA: “Ik zat bij de koningin. Het is onmogelijk dat ik contact zou hebben gehad.” En twitter dan?

Geef een reactie

Laatste reacties (36)