Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Balkenende I sluist 2 miljard belastinggeld naar kolencentrale

  •  
01-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
emissierechten_300.jpg
VIDEO Vanaf 2013 gaat de overheid 80 procent van de emissierechten van grote bedrijven vergoeden
Gedurende kabinetsperiode Balkenende I hebben negen grote bedrijven in het geheim een overeenkomst gesloten met de overheid om zo min mogelijk te betalen voor hun CO2 uitstoot. Dat meldt Een Vandaag. De overheid gaat tien jaar lang een vervuilende kolencentrale subsidiëren waarvoor 2 miljard belastinggeld is weggelegd.
In de Europese richtlijn staat dat er wordt gestreefd om 80 procent van de emissierechten van de bedrijven te vergoeden. Tot die bedrijven behoren onder andere Tata Steel, DSM en Akzo. GroenLinks europarlementariër Bas Eickhout zegt in Een Vandaag dat het het systeem van emissierechten wordt ‘uitgehold’. “Bedrijven zeggen dat emissierechten hen geld kosten, maar ze hebben juist geld verdiend.”
De energie die opgewekt wordt door de vervuilende kolencentrale Maasvlakte Powerplant 3 gaat jaarlijks net zoveel CO2 uitstoten als 2 miljoen auto’s. Greenpeace noemt de subsidiëring van de nieuwe kolencentrale ‘gekkenwerk’. Verantwoordelijk minister onder Balkenende I is CDA’er Joop Wijn, nu werkzaam bij ABN. Hij wil geen reactie geven omdat hij niet meer werkzaam is in de politiek. Maxim Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil pas op het verhaal ingaan wanneer hij zich eerst heeft ingelezen in de ‘ingewikkelde’ materie.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.