30

Balkenende: IJslandse vulkaan verstoorde redding MSD

De Tweede Kamer keerde dinsdag terug van reces om te praten over de massa-ontslagen bij MSD

Tijdens het debat kwam aan het licht dat een gesprek eerder dit jaar tussen Balkenende en topman Richard Clarck niet door ging. Kamerleden verwijten Balkenende en demissionair-minister van der Hoeven nalatigheid.

Demissionair minister van der Hoeven weerlegde dit door te zeggen dat Jan-Peter Balkende meerdere malen zou hebben geprobeerd contact te leggen met Clarck. In het Zwitserse Davos zouden zij elkaar begin dit jaar treffen. De afspraak ging uiteindelijk niet door dankzij de IJslandse aswolk, meldt Trouw.
Afke Schaart (VVD) zei in een reactie hierop: “Toen was er nog een kleine kans om het tij te keren, nu lijkt het te laat te zijn.”
MSD, het moederbedrijf van Organon, ontslaat 2175 van de 4000 werknemers. De Tweede Kamer maakt zich hierdoor zorgen over de kenniseconomie van Nederland. Volgens demissionair minister van der Hoeven kunnen de verloren banen nu niet meer gered worden. “Proberen het besluit terug te draaien is een zinloze missie”, aldus de minister. “Dat is echt valse hoop creëren.”
Van der Hoeven is nu vastberaden een wetenschapscampus in Oss te plaatsen. Hier kan een deel van het ontslagen personeel aan de slag. Op die manier kan de werkgelegenheid en de kennis behouden worden.
SP en PvdA eisen dat Balkenende alsnog met MSD gaat praten, in de hoop de ontslagen terug te draaien.

cc-foto: FNV Bondgenoten

Geef een reactie

Laatste reacties (30)