Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Balkenende liep aan leiband VS

  •  
27-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-BalkenendeBush300.jpg
Amerikaanse diplomaten bepaalden in 2004 het Europees beleid van kabinet-Balkenende
Uit vrijgekomen WikiLeaks documenten blijkt dat Nederland als voorzitter van de Europese Unie niet alleen aan het roer staat; Amerika stuurt mee. Het kabinet-Balkenende hield intensief contact met Amerikaanse diplomaten over het Europese beleid. De minister van Buitenlandse Zaken koos op cruciale momenten voor ‘de trans-Atlantische agenda’.
NRC schrijft:
Er was voortdurend overleg over hoe Nederland als voorzitter optrad in gevoelige kwesties als de Turkse toetreding tot de Europese Unie en het wapenembargo tegen China.
Zo hield de EU bijvoorbeeld het wapenembargo tegen China in stand, terwijl Duitsland en Frankrijk dat wilden opheffen. De Amerikaanse ambassadeur Sobel schreef hierover aan Washington dat de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) uitblonk door zijn ‘talent om trans-Atlantische doeleinden te verpakken in Europees-gezinde taal’ en op beslissende momenten koos voor ‘de trans-Atlantische agenda’ en niet de Europese.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.