31

Balkenende spreekt koningin tegen over sociale netwerksites

Demissionaire premier vindt niet dat social media als Facebook en Twitter het sociale leven verarmen, zoals Beatrix in kersttoespraak zei

Demissionair premier Balkenende noemt de invloed van sociale netwerksites zoals Hyves, Facebook en Linkedin op de maatschappij positief. Hij doet dit in zijn jaarlijkse hofstadlezing en gaat hiermee lijnrecht tegen Koningin Beatrix in, die in haar kersttoespraak van vorig jaar zei dat dit soort websites het sociale leven verschraalden.

In zijn Hofstadlezing. zei Balkenende:

Die trend van betrokkenheid buiten de gevestigde kanalen om wordt alleen nog maar sterker door de opkomst van de netwerksamenleving – de digitalisering van onze maatschappij. Ik geloof dat we die ontwikkeling moeilijk kunnen overschatten. Mensen vinden elkaar niet alleen op de grote sociale netwerken als Hyves, Facebook en Linkedin. Ze vinden elkaar ook in allerlei gespecialiseerde internetgemeenschappen: als liefhebbers van hetzelfde automerk, als jonge ouder, als werkzoekende, als slachtoffer van DSB, als technisch professional of in welke rol dan ook. […] In de netwerksamenleving van de toekomst [zijn] eindeloos veel mogelijkheden om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen, een mening te hebben en als groep samen ergens voor te gaan staan. En bij het benutten van die mogelijkheden staan we pas aan het begin, daar ben ik van overtuigd.

Dat staat in schril contrast met wat de koningin eind vorig jaar in haar kersttoespraak zei:

De moderne technische mogelijkheden lijken mensen wel dichter bij elkaar te brengen, maar ze blijven op veilige afstand, schuilgaand achter hun schermen. We kunnen nu spreken zonder tevoorschijn te komen, zonder zelf gezien te worden, anoniem. Domweg grofweg emoties uiten is makkelijk geworden. Op spreken zonder respect wordt niemand afgerekend.”

Lees meer bij De Volkskrant.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)