43

Balkenende: VN raakt positie kwijt door oubollige aanpak

VN faalt bij de aanpak van alle crisissen ... besluitvorming stamt uit tijd na Tweede Wereldoorlog ... oorlogsmisdadigers hebben vrij spel

Balkenende waarschuwt de Verenigde Naties dat zij hun vanzelfsprekende podium voor discussie en besluitvorming in de wereld kwijtraken. Dat zei hij zaterdag in de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Ik zeg dat met een bezorgd hart, maar tegelijkertijd met het rotsvaste vertrouwen dat de VN hun belangrijke rol als alomvattende organisatie in de toekomst kunnen blijven waarmaken”, zegt Balkenende in het NRC. “We hoeven niet opnieuw te beginnen; de basisstructuur is goed. De VN bestaan 65 jaar. Mensen doen het dan wat rustiger aan, maar de VN kunnen zich dat niet veroorloven. De internationale problemen van nu zijn groter dan ooit”, schrijft de Volkskrant.

Door ‘stroperige besluitvorming, een ondoorzichtige bureaucratische structuur en gepolitiseerde verhoudingen’ faalt de VN om de grote ‘mondiale uitdagingen’ aan te pakken. Als voorbeelden noemt hij de klimaatcrisis, de energiecrisis, de voedselcrisis en de economische crisis.

Het mislukken van de klimaattop in Kopenhagen vindt Balkenende een pijnlijk punt. “Je ziet daar al die regeringsleiders bij elkaar die de wil hebben eruit te komen. En dan gaat het toch mis. Dat had nooit mogen gebeuren”, meldt de Volkskrant.

Op het gebied van mensenrechten moet de VN ook veel slagvaardiger worden, vindt Balkenende. Internationale tribunalen zoals het Strafhof moeten volgens hem op bijval kunnen rekenen door een betere samenwerking tussen landen. “De VN hebben veel successen geboekt. De standaarden en regels zijn duidelijk. Maar de VN kan ze nog niet genoeg afdwingen. Er vindt nog steeds marteling plaats. De Nederlandse regering vindt het onaanvaardbaar dat anno 2010 nog steeds vrouwen gestenigd worden. De VN moeten zich meer moeten laten gelden.”

Balkenende riep de lidstaten op om meer samen te werken om misdrijven tegen de menselijkheid te onderzoeken en aan te vechten. Ook de aanpak van oorlogsmisdadigers moet flink verbeteren. Balkenende vindt het bijvoorbeeld onaanvaardbaar dat de Soedanese president Omar-al-Bashir vrij kan rondlopen terwijl hij internationaal gezocht wordt vanwege zijn aandeel in de genocide in de West-Soedanese regio Darfur.

Volkskrant: Balkenende: Verenigde Naties veel te passief
NRC: Balkenende: VN raakt positie als podium kwijt

Geef een reactie

Laatste reacties (43)