51

Balkenende wil ‘afschrikwekkender’ variant taakstraf

Gewone taakstraf zou 'statussymbool' zijn onder jongeren. Onderzoek wijst uit dat juist taakstraf recidive beter voorkomt

Het CDA wil af van taakstraffen. Dat zei demissionair premier Balkenende dinsdagochtend in het NOS journaal op Radio 1. In plaats daarvan wil hij de “strafdienstplicht” invoeren, die daders onderwerpt aan een streng regime met onder andere nachtdetentie en heropvoeding. Dat zou een meer afschrikwekkende werking hebben op jonge criminelen.

Onder jongeren zouden taakstraffen als statussymbool worden gezien, aldus de demissionair premier.

Uit onderzoek is echter (herhaaldelijk) gebleken dat taakstraffen vaak effectiever zijn dan vrijheidsbeneming. Hoogleraar Paul Nieuwbeerta deed bijvoorbeeld samen met het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) onderzoek naar de alternatieve straf. Hieruit bleek dat daders die veroordeeld zijn tot een werkstraf minder vaak terugvallen in crimineel gedrag dan criminelen die een korte celstraf uitzitten.

Onderzoek van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum van het ministerie van Justitie) wijst uit dat “Interventies die gebaseerd zijn op afschrikking door middel van het opleggen van zware of lange straffen niet lijken te werken, dat wil zeggen: ze verlagen de recidive niet.”

Geef een reactie

Laatste reacties (51)