99

Balkenende: Wilders fnuikend voor internationale relaties

[Video] 'Met deze stijl krijgen we grote problemen'

Demissionair premier Balkenende heeft in zijn wekelijks gesprek gesteld dat Wilders fnuikend is voor de relaties tussen Nederland en andere landen. Wilders heeft de premier van Turkije een ‘volstrekte gek’ genoemd. Balkenende noemt dat onverantwoord.


“Ik vind het volstrekt onverantwoord om dat zo te zeggen. Je mag het oneens zijn met een beleid, met een premier, maar om in internationaal verkeer dit soort termen te gebruiken is eigenlijk onbestaanbaar. Ik vind het echt onverantwoord om je zo uit te laten over anderen. Ik geloof niet dat de heer Wilders zelf dat soort commentaren zou willen krijgen maar het zegt ook iets over hoe je internationaal wil opereren. En als dit de stijl van opereren van Nederland is dan krijgen we grote problemen.”

“Ook in het buitenland ziet men dat dit soort opmerkingen fnuikend kunnen zijn voor onderling vertrouwen en respect. Het kan ook zeer ten koste gaan van de positie van Nederland. En het is opvallend dat, vorige week zaterdag in een uitgebreid interview in de Volkskrant, de voorzitter van de werkgevers de heer Wientjes zei ‘dit gaat ons schade opleveren’. Het feit dat iemand als Wientjes die het internationale veld natuurijk goed kent, die weet hoe het zit met concurrentieverhoudingen, heel goed weet hoe het zit met investeringen in andere landen, als hij met deze zorg naar voren komt dan doet hij dat niet zo maar.”

foto: eerste rij vlnr: VS president Barack Obama, Chinese president Hu Jintao, Mexicaanse president Felipe Calderon, Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner, Russische president Dmitry Medvedev, (tweede rij vlnr) Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, Indiase premier Manmohan Singh, Nederlandse premier Jan Peter Balkenende, Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, Italiaanse premier Silvio Berlusconi, (derde rij niet geïdentificeerd) poserend voor G20 Family Photo, David L. Lawrence Convention Center in Pittsburgh, Pennsylvania, USA, 25 september 2009. Fotograaf Dmitri Astakhov.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)