87

BAM! 84 procent

GroenLinks kiest Sap ... 56 procent GroenLinksers brengt stem uit ... Dibi wil Kamerlid blijven ... Partijprogramma lekt uit naar AD: 'Kinderen van 7 tot 7 op basisschool'

Jolande Sap is de winnaar de van lijsttrekkersverkiezing van GroenLinks. Dat meldt NU.nl. Ze kreeg 84 procent van de stemmen, Dibi 12 procent. Iets meer dan de helft van de GroenLinks kiezers bracht hun stem uit. De opkomst was 56 procent.

Het wat al te verwachte dat Sap zou winnen. Dibi gaf na de uitslag aan dat hij  nog steeds Kamerlid wil blijven. GroenLinks zit in de peilingen op 5 zetels. Dat zijn er evenveel als bij de oprichting van de partij in 1989.

Sap ik blij met de overwinning en klaar om campagne te voeren.

Ik ga straks met ons prachtige verkiezingsprogramma de campagne in en laat zien dat onze plannen werken. Dat GroenLinks het verschil maakt. Wij kunnen Nederland op een sociale en groene koers brengen. Hopelijk krijgen we in september die kans!

Dibi feliciteert Sap met de overwinning:

Het waren intense, maar ook mooie weken. Ik heb genoten van de debatten met Jolande waarin we zowel onze idealen als de resultaten die we hebben geboekt in de schijnwerpers konden plaatsen. Ik feliciteer Jolande van harte met haar [overtuigende] overwinning. Ze heeft een stevig mandaat van de leden gekregen. En nu samen, Jolande voorop, tot 12 september vechten voor een groener en socialer Nederland.”

Reacties

D66-leider Alexander Pechtold feliciteert Sap via Twitter: ‘Collega, van harte gefeliciteerd!’

Arno Bonte, GroenLinks-raadslid in Rotterdam zegt op Twitter het een mooi mandaat vinden om op 12 september een klinkend verkiezingsresultaat te boeken!’

De uitslag van het referendum werd vanmiddag om 15.30 uur bekendgemaakt in de Pulchri Studio in Den Haag. In de peilingen lag Sap fors voor op Dibi. Het verlies aan Dibi zal echter laten zien hoe hard Sap moet vechten om haar partij er weer bovenop te krijgen.

Dibi legde met zijn verkiezingsstrijd de vinger op de zere plek. Het partijbestuur werkte Dibi’s strijd om het lijsttrekkerschap tegen waarmee hij aantoonde dat er weinig democratie is binnen de partij. Hij vond dat Sap te veel gefocust was om aan de macht te komen. Volgens Dibi moet GroenLinks zich samen met andere kleine partijen verenigen.

Ook zal GroenLinks vanmiddag haar partijprogramma presenteren. Tijdens de debatten tussen Dibi en Sap bleek dat er toch ook inhoudelijke verschillen waren. Bijvoorbeeld over de politiemissie naar Kunduz. Van de GroenLinks-fractie stemde toen alleen Ineke van Gent tegen, maar volgens Dibi waren er meer Kamerleden tegen de missie.

Het lijsttrekkersreferendum is pas geldig als tenminste 30 procent van de leden een stem heeft uitgebracht. Daarnaast moet één van de kandidaten minimaal 50 procent van de stemmen krijgen. Wanneer de opkomst te laag is of een meerderheid van de stemmen niet wordt gehaald, beslist het partijcongres op 30 juni wie de lijsttrekker wordt.

Nummer 3 op de lijst, Ineke van Gent twitterde vanochtend dat ze zowel voor Dibi als voor Sap kiest. “Wat het wordt, ik ben voor plek 1&2 voor ons duo!”

NRC: Climax leiderschapsstrijd Sap vs. Dibi – GroenLinks wil kind van 7 tot 7 op school

GroenLinks ziet de brede school als de toekomst van Nederland. Vanochtend lekte naar het AD een deel van het verkiezingsprogramma ‘Groene Kansen voor Nederland’. Daarin zou staan dat GroenLinks wil dat kinderen van 07.00 uur ’s ochtend tot 19.00 uur op de basisschool terecht moeten kunnen. “Kinderen krijgen zo een uitdagend en kwalitatief goed aanbod. Voor werkende ouders kan dit een oplossing zijn om zorg en werk beter te combineren”, citeert het ochtendblad uit het programma.

Lees hier het verkiezingsprogramma van GroenLinks

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)