Laatste update 22 juli 2016, 12:27
31

Bam! Slechts 5400 stemmen voor Dibi

Alleen CDA'er Pieter Omtzigt Kamer binnen op voorkeurstemmen ... Mona Keijzer (nr 2 CDA) scoort opvallend goed ... Brinkman gaat af ... Sociale media geen wapen

De Kiesraad heeft de officiële uitslag van de verkiezingen bekend gemaakt. Daarbij werd ook duidelijk hoeveel stemmen individuele kandidaten hebben gekregen. Wie zijn de uitschieters?


Voor een Kamerzetel zijn bij deze uitslag 62.868 stemmen nodig. Wie daar een kwart van weet te bemachtigen, 15.717, kan zitting nemen, mits de partij een zetel haalt. Dirk Poot, lijsttrekker van de Piratenpartij haalde 23.581 stemmen maar zijn partij kwam in totaal niet verder dan 30.600 stemmen. Geen zetel dus voor Poot.

Bij de VVD vallen de nummer zes op de lijst, Jeanine Hennis-Plasschaert, en nummer vijf , Fred Teeven, op met respectievelijk 39.197 en 35.103 voorkeurstemmen.

Bij de PvdA blijkt de nummer drie Ronald Plasterk een sterke fanbase te hebben die goed is voor 58.427 stemmen maar de echte uitschieter is de Rotterdammer Tunahan Kuzu, 27e op de lijst: 23.067 voorkeurstemmen. Kuzu viel op omdat hij ook in het Turks campagne voerde.

Bij het CDA springt het grote aantal voorkeurstemmen voor Mona Keijzer in het oog. Zij kreeg  als nummer twee 127.446 tegen 517.397 voor de nummer een Buma. Weliswaar gaan er altijd extra stemmen naar de tweede persoon en-of hoogst geplaatste vrouw maar Edith Schippers bijvoorbeeld kreeg bij de VVD in verhouding veel minder stemmen: 123.889. Een andere uitschieter bij het CDA is het gedreven Kamerlid Pieter Omtzigt die op een onverkiesbare 39e plaats was gezet maar terugvocht en met hulp van een sterk regionale campagne in Oost-Nederland 36.750 stemmen haalde. Hij is de enige die de Kamer louter op voorkeurstemmen binnenkomt. 

Bij GroenLinks valt de magere oogst van Tofik Dibi op. Hij haalde ondanks veel media-aandacht en een persoonlijke campagne slechts 5400 stemmen binnen. Bij de geruchtmakende verkiezing van de GL-lijsttrekker haalde hij alleen onder partijleden nog 1680 stemmen op. Opvallend: Liesbeth van Tongeren, nummer drie op de lijst, kreeg 10.205 stemmen, meer dan twee keer zoveel als de nummer twee.

Hero Brinkman wist in 2010 nog voldoende voorkeurstemmen te halen voor een zetel maar kreeg er nu slechts 5679, zijn partij DKP bleef steken op 7363 stemmen in totaal.

Zijn sociale media een goed middel om verkozen te worden? Niet zonder sterke partij lijkt het. Petra de Boevere, een slijter uit Zeeuws-Vlaanderen die de afgelopen jaren een schoolvoorbeeld werd voor het commercieel inzetten van sociale media, stond nummer twee op de lijst voor de Liberaal Democratische Partij. De Boevere, die eerder als kritisch VVD-lid te gast was bij Pauw & Witteman, heeft op Twitter meer dan 12.000 followers en voerde daar actief campagne mee. Ze haalde 268 stemmen.

De hele uitslag vind je hier.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)