22

‘Ban 3D-films in de bioscoop’

Bright start petitie tegen opgedrongen 3D-hype … Filmliefhebbers prefereren 2D

De tijd dat je op vrijdagavond nog gewoon naar de bioscoop kon zonder dat je daar een duur brilletje voor nodig had ligt alweer in het verleden. Veel bioscopen dringen hun bezoekers vooral 3D-films op. Tot grote ongenoegen van filmliefhebbers die de ‘ouderwetse’ 2D films prefereren. Tijdschrift is daarom Bright een petitie gestart.

Op de website schrijft Bright-journalist Floris:

Drie weken geleden plaatsten we een commentaar over 3D-films. Daarin beschreven we hoe wij ons storen aan de overvloed aan 3D-films en het gebrek aan 2D-films in grote zalen op populaire tijden. De reacties waren overweldigend: veel lezers zijn de plastic brilletjes van kermiskwaliteit die al het leven uit een film zuigen ook beu en bezoeken liever een 2D-voorstelling.

Zowel Pathé, JT als Wolff – de drie grote Nederlandse bioscoopketens zeggen dat het formaat waarin de film wordt verspreid bij de distributeur ligt. Op welk tijdstip welke film wordt vertoond, is echter altijd nog aan hun. Op ongunstige tijden draaien de 2D films, en op vrijdagavond om 21.00 uur de 3D-films. Daarmee lijkt de bezoeker te kiezen voor 3D, maar dat is niet zo, benadrukt Floris:

Logisch dat een film succesvoller is in 3D wanneer de 2D-versie alleen in kleinere zalen op ongunstige tijden draait. Bioscopen en distributeurs weten niet of mensen die op vrijdagavond om half negen naar een 3D-film gaan, eigenlijk liever 2D hadden gekeken als de keuze hadden gehad. 3D wordt ons opgedrongen.

De petitie tekenen kan hier.

cc-foto: Matt Neale

Geef een reactie

Laatste reacties (22)