17

Ban Ki-moon: beëindig blokkade Gaza

Al Jazeera: Hamas raakt steun bevolking kwijt

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, wil dat Israël de ‘onacceptabele en contraproductieve’ blokkade van hulptransporten naar de Gazastrook beëindigt.


Vandaag is het een jaar geleden dat de Gaza-oorlog uitbrak met een massale Israëlische aanval op het door Hamas beheerste gebied. 1400 Palestijnen, waaronder veel burgers, kwamen om het leven. Aan Israëlische zijde vielen dertien doden tijdens de drie weken durende gevechten.

Ban Ki-moon zegt in een vandaag uitgebrachte verklaring dat er meer gedaan moet worden om de oorlogsschade te herstellen. Volgens hem is het welzijn van Israël daar ook bij gebaat.

Al Jazeera meldt ondertussen dat de gewapende facties in Gaza zich aan het herbewapenen zijn. Beelden tonen onder meer een nieuwe rakettenfabriek. Het afvuren van raketten naar Israëlisch grondgebied was destijds directe aanleiding voor de oorlog. Volgens Al Jazeera is de populariteit van Hamas onder de bevolking  sterk afgenomen. De Arabische zender stelt dat de organisatie meer belangstelling heeft voor de eigen militaire kracht dan voor de noden van de eigen bevolking.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)