23

Ban Ki-moon gechoqueerd door omvang ramp Pakistan

'In het verleden ben ik getuige geweest van vele natuurrampen over de hele wereld, maar niet zoals deze'

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept buitenlandse hulpfondsen op zo snel mogelijk naar Pakistan te komen. Ruim twintig miljoen mensen zitten er zonder eten en onderdak. De generaal maakt zich ernstige zorgen om het politiek- en economische instabiele Pakistan.


Ban Ki-moon was volgens ABC-news zichtbaar gechoqueerd nadat hij met een helikopter de overstroomde gebieden had gezien. Hij denkt dat Pakistan zeker twee jaar hulp van buitenaf nodig heeft om de ramp te boven te komen.

Voor twee jaar moeten we hen gewassen, meststoffen en zaden geven. We moeten ze in de gaten blijven houden en hen voeden. Het zal zeker twee jaar duren voordat ze op de terugweg zijn naar waar ze waren en dan nog zullen ze niet daar zijn waar ze waren.

Samen met president Asif Ali Zardari vloog Ban over de overstroomde gebieden die het hardst getroffen zijn. “De vernietiging en het lijden van de mensen waar ik getuige van ben geweest, zal ik nooit vergeten. Ik heb in het verleden vele natuurrampen over de hele wereld gezien, maar niet zoals dit.”

Ban wil dat er internationaal zo snel mogelijk een grootschalige actie tot stand komt. Dat Pakistan een zwakke regering heeft, vecht tegen Al Qaida en de Taliban en door haar eigen bevolking niet serieus genomen wordt, baart de secretaris-generaal ernstig zorgen.

De bevolking is woedend op de regering omdat de hulp moeilijk op gang komt. Protesten komen op steeds meer plaatsen op gang, meldt de NOS. Ze klagen over corruptie en zeggen dat de overheid alleen daar in actie komt waar camera’s zijn.
“Deze ramp is nog niet ten einde. Mensen vragen me: “hoe beoordeel je de impact van een ramp?” Dat kan ik op dit moment onmogelijk doen omdat de ramp nog steeds gaande is. […] Mensen worden nog steeds achternagezeten door het water. Ze hebben geen veilig onderkomen, dat is de grootste uitdaging.”

Eind deze week keert Ban Ki-moon terug naar de VN waar hij verslag zal uitbrengen over de ramp. De VN heeft inmiddels voor 500 miljoen dollar aan hulpgoederen naar Pakistan gestuurd, maar die middelen zullen over drie maanden al weer op zijn.

ABC-news: Ban shocked by Pakistan’s flood disaster
NOS: Protest Pakistan tegen regering
cc-foto: Yaiza Gomez

Geef een reactie

Laatste reacties (23)