30

Ban Ki-moon: grote zorgen om wreedheden door Assad in Oost-Aleppo

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maakt zich ernstig zorgen over de berichten die uit Oost-Aleppo komen. Dat heeft zijn woordvoerder laten weten. Het leger van president Assad zou bij het heroveren van de stad enorme wreedheden begaan tegen de bevolking.

‘Hoewel benadrukt moet worden dat de VN de informatie niet op een onafhankelijke manier kunnen controleren, wil de secretaris-generaal zijn grote bezorgdheid overbrengen aan de betrokken partijen,’ aldus woordvoerder Stephane Dujarric.

De afgelopen weken had het Syrische regeringsleger de aanvallen op het oostelijke, door rebellen beheerste deel van de stad al opgevoerd. Daarbij werden geregeld burgerdoelen getroffen, waaronder ook alle ziekenhuizen in het gebied. Na een verwoestend slotoffensief zou Assad nu bijna de hele stad in handen hebben. Via social media komen vanuit het gebied berichten naar buiten over slachtpartijen door het leger. Burgers zouden op straat geëxecuteerd worden en verwoeste gebouwen zouden vol dode lichamen liggen.

Ban Ki-moon heeft er nogmaals bij Assad en zijn bondgenoten op aangedrongen de burgers te beschermen en het internationaal humanitair recht te respecteren. Maar zoals gewoonlijk hebben nog het Syrische regime, noch dat van bondgenoot Poetin op het pleidooi van de secretaris-generaal gereageerd.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Laatste reacties (30)