47

Ban Ki-moon is om: ‘Assad beging misdaden tegen menselijkheid’

Update: Oeps: Ban Ki-moon dacht dat de camera's uit stonden ... VN-secretaris-generaal haalt uit naar Assad ... Chemisch arsenaal verspreid om aan controle te ontkomen, Syrië probeert overeenkomst op te rekken ... Kerry: 'dit is geen spelletje'

Nu de Amerikanen zich bereid hebben getoond om te onderzoeken of ontwapening en controle van het Syrische arsenaal van chemische wapens mogelijk is, ligt de bal in de hoek van Assad.

Updates onderaan artikel

De Russische president Poetin was vrijdag al vol lof over de ‘serieuze bedoelingen’ van Syrië, maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken was minder enthousiast. Toen een Syrische gezant voorstelde om een ‘standaard proces’ te starten waarbij op termijn informatie zou worden overgedragen (in plaats van wapens), deed Kerry die optie onmiddellijk van de hand, met de woorden

De woorden van het Syrische regime zijn, naar onze mening, niet genoeg. Dit is geen spelletje.

Ondertussen meldt de Wall Street Journal dat Syrie haar voorraad chemische en andere wapens aan het verspreiden is over meer dan 50 locaties, om aan internationale controle te ontsnappen. De Amerikanen zouden vandaag dan ook minder zicht hebben op waar Assad zijn chemische wapens – meer dan 1000 ton – bewaart, dan 6 maanden geleden.

Update

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, houdt de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor het plegen van veel misdaden tegen de menselijkheid. Dat zei hij vrijdag tijdens een vergadering van de VN in New York. Hij verwacht tevens dat de inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zullen bevestigen dat in augustus gifgas id gebruikt bij aanvallen op buitenwijken. De VN-inspecteurs hadden niet als opdracht uit te vinden wie het gifgas heeft gebruikt, dat blijkt bij de conclusies dus buiten beschouwing.

Het rapport van de VN wordt vermoedelijk maandag openbaar gemaakt. De inspecteurs hebben het rapport afgerond en overgedragen aan Ban Ki-moon. Wanneer hij een presentatie erover zal houden is nog onduidelijk.

Iraanse militairen vechten aan de zijde van het regeringsleger. Ook leiden ze Syrische militairen op in Iran. Dat blijkt uit videomateriaal in handen van Nieuwsuur. De beelden zijn vastgelegd door een Iraanse cameraman, die tijdens een vuurgevecht ook zijn eigen dood filmde, meldt Nieuwsuur.

Syrische rebellen maakten het materiaal vervolgens buit en stonden het af aan Nieuwsuur en de Arabische zender Al Jazeera. Uit de hele wereld is belangstelling voor dit nieuwe bewijsmateriaal van Iraanse militaire betrokkenheid bij de strijd in Syrië. Tot nu toe waren er vooral geruchten over de Iraanse betrokkenheid, maar geen echt harde bewijzen.

Update:

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wilde zijn felle kritiek op de Syrische president Bashar al-Assad binnenskamers houden. Hij dacht dat de camera’s niet draaiden in de vergaderzaal en dat zijn opmerkingen niet werden opgenomen. Foutje, bedankt, want dat deden ze wel. Volgens Nieuwsuur-correspondent Tom Kleijn is het zeer opmerkelijk dat de hoogste man bij de VN Syrië veroordeeld nog voor het rapport van de VN-rapporteurs gepresenteerd is. Door de uitspraken van Ban Ki-moon is extra druk op de onderhandelingen tussen Amerika en Rusland en de voorwaarden voor Syrië komen te staan.

cc-foto: Africa Renewal

Geef een reactie

Laatste reacties (47)